A nehéz helyzet ellenére is jó évet remélnek a kanizsai mozinál

A nagykanizsai mozit már a covid-időszak is nagyon megviselte, az energiaárak emelkedése pedig a  tavalyi év elején kezdődött. A világítás költségei akkor négyszeresükre, ma tízszeresükre emelkedtek. Maresch Dániel intézményvezető még a kialakult helyzet ellenére is optimista a 2023-as évet illetően.

A látogatottság a covid előtti időszakhoz képest 30 százalékkal csökkent, de ez nem csak Kanizsára, hanem az ország bármely mozijára jellemző, ráadásul a kínálati rendszer is átalakulóban van. A covid-időszakot nehéz volt túlélnie, az intézménynek, de nehézségek ellenére, havonta 4-5 ezer látogató érkezik a nézőtérre.

– Mi évek óta válságban vagyunk, hiszen a covid kezdete óta, itt folyamatosan problémák merültek fel. Kétszer zárva is voltunk hónapokon keresztül, a második zárás több mint fél évig tartott, ugye eze ilyen kényszerű zárások voltak a covid időszakában, ez már jelentős probléma volt akkor, hiszen a zárva tartás ideje alatt is voltak költségeink, amiket ki kellett gazdálkodni, és eléggé nehéz volt ebben a helyzetben. Aztán bejött ez az infláció, ez a gazdasági válság, amiben most élünk a háború kapcsán, a háború következtében – nyilatkozta Maresch Dániel a Cinema Nagykanizsa vezetője.

Az energiaárak emelkedése miatt a jegyárakon idén is emelni kellett a vezetőségnek, de ez a látogatottságot az év elején nem befolyásolta.

–Valóban minket is súlyt az energia áremelkedés, de ez sem most kezdődött, mert nekem már tavaly januárban az előző hónaphoz képest, tehát egy évvel ezelőtt, az azt megelőző hónaphoz képest már négyszeres villanyszámlát kaptam, de most már, a bő egy évvel ezelőttihez képest tízszeres a villanyszámlánk. Igen komoly költségeink vannak, hát megpróbáljuk ezt kezelni – tette hozzá Maresch Dániel.

Maresch Dániel hozzátette, hogy sok nehézség adódott az évek alatt, több újítást vezettek be, de töretlenül azért dolgoznak, hogy a városi filmkedvelők igényeit továbbra is kielégítsék, hiszen a filmszínház a mai napig főként családi programnak számít a helyiek körében.   

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)