A teljes balatoni partvonalon engedélyezett a fegyverhasználat, hogy ne a nagy kárókatonák hízzanak

Komoly küzdelmet folytat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), hogy az általuk megtermelt és telepített halak ne a kárókatonákat hizlalják. A nagy kárókatonák tömegeinek nemcsak a halfogyasztása, hanem az ürüléke is gondot okoz. Tavaly csökkent az engedélyezett gyérítési kvóta nagysága, azonban a korábbi pár helyszín helyett a tó teljes partvonalán engedélyezett már a kilövés – derül ki a társaság friss beszámolójából.

2022-ben összesen 1808 darab nagy kárókatonát lőttek ki a társaság dolgozói a Balaton-körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságoknál.

A Balaton partvonalán tavaly még csak 4 helyszínen kaptak engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590 db-ot a tógazdaságoknál, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni.

A 2021-ről 2022-re történt csökkenés oka, hogy csökkentették a kilövésre engedélyezett éves kvótákat. Ugyanakkor jó hírnek nevezik a beszámolóban, hogy a Balatonon már nem csak 4 helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőség lőni.

A gyérítéseket folyamatosan végzik. Az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kéri a társaság, hogy a hivatalos elérhetőségeikre küldjék, lehetőleg e-mailben.

Felhívják a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni (már előfordult, hogy a horgászok ilyen faj csapatait jelezték).

Forrás: hirbalaton.hu

(Borítókép: balatonihal.hu)