A zalai polgárőrök célja, hogy minél több fiatal csatlakozzon hozzájuk

facebook megosztás

110 polgárőr egyesület működik Zala vármegyében, a települések több mint felén vannak jelen a csoportok tagjai. A bűnmegelőzésen kívül számos feladatot látnak el, ezért a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elengedhetetlennek tartja az utánpótlás kinevelését.

Elsősorban bűnmegelőző járőrszolgálatot végeznek saját településeiken a tagok, de a rászorulók segítése is a feladataik közé tartozik. A helyi polgárőrségek egyik célja a fiatalok szolgálatra való ösztönzése.

– Szeretnénk minél több fiatalt bevonni a szervezeti tevékenységbe, csak a közösségi munka most nem igazán népszerű, bár nagyon sokan vannak, akik jelentkezek. Többféleképpen tudnak bejutni a polgárőr egyesülethez. Az 50 órás iskolai közösségi szolgálatot minden egyesületnél tudják teljesíteni a fiatalok –  tájékoztatta stábunkat Horváth Róbert a Zala Megyei Polgárőr SzövetségHorváth Róbert elnöke.

 A közösségi szolgálat teljesítése után ifi polgárőrré is válhatnak, majd a 18. életévük betöltését követően teljes jogú polgárőrök lehetnek. Nagybakónakon a kétezres évek eleje óta működik polgárőrség, jelenleg 13 fővel. Tótpeti Szabolcs vezetőségi tag stábunknak elmondta, az eszközöket tekintve is megfelelő támogatással látják el őket. Ruházati kiegészítők, például szolgálati bakancs, kabát és láthatósági mellény mellett lámpákkal, megafonnal, útjelző- és kommunikációs eszközökkel is fel vannak szerelve. Feladataik változatosak, több téren is helyt kell állniuk szolgálat közben.  

–Nagybakónak által szervezett rendezvények, például falunapok, szüreti felvonulások és egyéb hasonló alkalmak során a polgárőrség aktívan jelen van, biztosítja az adott eseményt vagy rendezvényt. Emellett a belterületi és külterületi ingatlanok, zártkertek, területek ellenőrzése is a polgárőrség feladatai között szerepel –árulta el Tótpeti Szabolcs  a Nagybakónaki Polgárőr Egyesület vezetőségi tagja.

 A helyi polgárőrségek fontosságát jól mutatja, hogy súlyos esetekben is számíthatnak rájuk. Két éve Nagybakónakon eltűnt egy helyi lakos, ezért a község egyesülete a rendőrséget, és más települések polgárőreit bevonva átfogó kutatást szervezett a falu körüli erdőkben.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.