Elkezdődött az ökumenikus imahét Nagykanizsán

A vallási esemény első miséjét Nagy Vendel, kiskanizsai plébános celebrálta hétfő este a Piarista-kápolnában.

Az ökumenikus imahetet 1968 óta tartják meg Nagykanizsán, mindig január harmadik hetében. Ilyenkor a város hat templomában tartanak misét vagy istentiszteletet a papok és a lelkészek. Nagy Vendel plébános szerint ez a hét Jézus Krisztus szellemiségét és a vallások egységességét hordozza magában.

– Nagyon fontos ez, mert szentírási alapokon van. Jézus azt mondja a főpapi imában, hogy „Legyenek mindnyájan egyek, amint én atyám benned vagyok, te énbennem, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem!” Ez az egységre felszólítás ma is érvényes, pedig akkor még nem volt abban az időben részekre szakadva az egyház, egyházak, a hívő közösség – fogalmazott Nagy Vendel plébános. 

Az ökumenikus imahét programját minden évben más csoport állítja össze, idén ezt a feladatot az Amerikai Egyesült Államokban működő, Minnesotai Egyházak Tanácsa látta el. Mottónak az Ézaiás próféta könyvében szereplő mondatot választották, amely szerint „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra!" Makoviczky Gyula evangélikus lelkész stábunknak elárulta, hogy a nagykanizsai hitélet képviselői folyamatosan konzultálnak egymással teológiai kérdésekben, az ilyen események pedig segítik a híveket abban, hogy közöttük is meglegyen a vallási kapocs.

– Azt ünnepeljük, hogy itt rácsodálkozhatunk a másiknak a sajátosságra, erre a sokszínűségre. Háttérbe kerülnek a hitviták és a meggyőződésbeli dolgok. Sokkal inkább előtérbe kerül az életszentségnek a kérdése, megélni azt, amit Jézus nekünk tanított, megélni az ő jelenlétét ebben a közösségben –  emelte ki Makoviczky Gyula, evangélikus lelkész

Az ökumenikus imahét szombaton zárul, akkor az evangélikus templomban Böszörményi Géza, piarista szerzetes hirdet igét.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)