Gálaműsor és díjazás a HSMK-ban a kultúra napján

Kunics Zsuzsannát, Schmidt Juditot és Tóth Istvánt tüntették ki kultúraközvetítő munkájuk elismeréseként a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az ünnepi műsort szombaton tartották a Hevesi Sándor Művelődési Központban. 

 A Szikrák Táncegyüttes „Szív rejti - lélek takarja” című műsorában felléptek a Zalagyöngye és a Gyöngyszemek Táncegyüttesek, valamint a Kanizsai Fiatalok versmondói. A zenei kíséretet a Csádé zenekar biztosította. Tóth István, aki egyike volt a kitüntetetteknek, fontosnak tartja, hogy ezen a jeles napon is megmutassák a közönségnek, hogy a tánc által mennyi érzést lehet kifejezni.   

– A magyar kultúra napja alkalmából készítettük ezt a műsort. Igazából a táncról szól, magáról a táncról, mint érzésről, életformáról. Ezeket a gondolatokat, érzéseket próbáltuk meg színpadra állítani táncos nyelven. A műsor címe Szív rejti - lélek takarja, tehát igazából akik itt táncolnak, ők érzik igazából az örömöt, a bánatot, a szerelmet, a bármit, ami ki kívánkozik belőlük. S ezt próbáljuk, ezeket az érzéseket a tánc nyelvén megfogalmazni – nyilatkozta Tóth István, a Zalagyöngye Táncegyüttes művészeti vezetője. 

Az együttes fiataljainak lelkesedése és táncszeretete nagymértékben hozzájárult a jó hangulathoz.

– Ez a nyolcadik év, hogy táncolok. A mai napra készültünk egy lánytánccal, somogyi táncokkal, jobbágytelki táncokkal. Ezután egy székely verbunkot fognak a fiúk táncolni, utána lesz egy keménytelki, és a legvégén egy mezőségi, és közben még a Zalagyöngye és a kisebbek is fognak egy-egy táncot táncolni – mondta el Herczeg Flóra, a Szikrák Táncegyüttes tagja. 

Borbély Bíborka fiatal kora ellenére már az alapítás óta jelen van a táncegyüttes életében, és fontosnak tartja, hogy generációja a régi hagyományokat továbbvigye. 

– Kilenc éve táncolok, a Szikrák Táncegyüttes alapítása óta a tagja vagyok. Igazából az édesapám is táncol, ez miatt is volt bennem, hogy nekem is táncolnom kell, meg a nővérem is itt táncol velünk együtt – tette hozzá Borbély Bíborka, a Szikrák Táncegyüttes taja. 

A rendezvényen a város elismerő oklevelét Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus, a Thúry György Múzeum munkatársa, Schmidt Judit, a Halis István Városi Könyvtár segédkönyvtárosa, valamint Tóth István „Csonti”, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és a Zalagyöngye Művészeti Műhely vezetője vehette át.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)