Horogkereszt a ház falán – eltüntették négy és fél év után…

facebook megosztás

Január 19-én számoltunk be arról online felületeinken, hogy a Magyar utca 77. szám alatti ház oldalfalán minimum 2018 óta virít egy horogkereszt. A Kanizsa TV Facebook-oldalán mintegy 100 hozzászólást generált a téma, többsége válogatott fröcsögést szórt a cikkre. Ehhez – miután emberi jogokat nem sértettek – az olvasóknak joguk van. Ez tény. Az meg egy másik tény, hogy a beszámoló után pár nappal lefestették az ominózus falat.

A google térképének segítségével vissza tudtuk követni, hogy 2012-ben még ép volt a ház fala, ugyanakkor a következő felvétel már 2018-ból származik, amin látható a jelkép, s szinte változatlan formában meg is maradt egészen 2023 januárjáig. Az ingatlan jelenleg lakatlan, és elég hányattatott a sorsa, 2018 óta többször cserélt már tulajdonost. Megkerestük az ügy kapcsán Teleki Lászlót, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, aki jelzésünk nyomán felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, ugyanakkor rávilágított arra is, hogy magánépület esetében van egy joghézag a törvénykezésben, hiszen csak felszólítást küldhetnek, ők önhatalmúlag nem festhetik le a firkát. Elmondta azt is, hogy Kanizsán nem túl gyakoriak az ilyen esetek. Ennek azért az némileg ellentmond, hogy nem oly rég tüntettek el Sáncban egy „Cigány Dögölj Sobiborba” feliratot.

Jogi problémákat az eset kapcsán nem csak az vetett fel, hogy magánkézben van az ingatlan, hanem az is, hogy a firka egyik szára elkopott vagy el sem készült, így nem feltétlenül minősül tiltott önkényuralmi jelképnek. Ahogy arra Korcsmáros András ügyvéd rávilágított, a jel kintléte jogsértő állapot volt, az eltüntetése a tulajdonos dolga, de ennek a bűncselekménynek is van egy elévülési ideje. Ha több mint 5 éve történt, független attól, hogy tényállásszerű-e, tehát minden része szabályosan megvan, akkor is elévül. Beszéltünk a rendőrség képviselőivel is, akiktől azt az információt kaptuk, hogy a rajz eltüntetésére a jegyző küldhet felszólítást. Azt nem tudjuk, hogy a jegyző lépett-e közbe, de azt igen, hogy a jelkép már nincs ott. Ennek tudatában még érdekesebb egy pillantást vetni arra a csaknem 100 megjegyzésre, ami a közösségi oldalon született. A cikk szerzőjének kedvence, miszerint: „az ilyen ügyeket csak a Fidesz propaganda szajkózza” majd pár sorral lejjebb valaki már azt jegyezte meg, hogy „ez csak a liberális médiának hír”. Most akkor, hogy is van ez? A zsebnáci okoskodásokon túl, azt is többen írták, hogy: „Kanizsa úthálózata egy rakás sz.r, az senkit nem zavar?” Vagy „miért nem foglalkozik a média a vagongyárral vagy a versenyuszodával?” Jelzem, mindhárom felvetéssel foglalkoztunk már, de most ígérem, én is szentelek egy cikket ezen ügyek valamelyikének, hátha ott is olyan pozitív lesz a végeredmény, mint a horogkereszt eltüntetésénél.

Fotó és írás: Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.