Ki csinált bele a ventilátorba? …avagy nem csak Dániában bűzlik valami

Hirtelen csapott fel valami a kénköves mélységből, és próbálja bűzös leheletével befedni most Nagykanizsát. A karácsonyi szeretet utáni szinte első naptól indult az a kommunikációs gőzhenger a virtuális térben, amellyel a város kormánypárthoz köthető szatelit-propagandistái minden jóérzéstől mentesítve magukat támadnak bárkit, akire éppen a helyi komisszár rámutat. A helytartói viselkedésmódot tanúsító, közpénzből épült járdaavató terminátor pedig úgy tűnik, tart egy újabb pofontól, így neki is állt megpróbálni kilőni az ellenfél soraiban erősnek vélt, tőle függetlenül, szakmai szempontok szerint dolgozó embereket. A helytartó komisszár utasít, a gőzhenger beindul.

Mint varázsütésre éledt újjá és napi több bejegyzéssel is hasítani kezdett a kommunikációs mocsok mélységének irányába a kormánypárt helyi szervezetének Facebook-oldala. A központi tartalmak mellett egyre gyakrabban jelennek meg személyeskedő, a céltáblájuk közepébe került személyeket emberi mivoltukban is gyalázó, megalázó, ám minden alapot nélkülöző írásaik. Jól értesültek beszélik, hogy szülési szabadságáról a hivatalba nemrégen visszatért kolléga munkakezdésével köthető össze ez a mocsokhadjárat, de jóérzésű nagycsaládos, sokunokás nagypapaként remélem, hogy ilyen összefüggés csak a legutolsó összeesküvéselméletekben születhet.

Ezen gyalázkodás kiváló táptalajra lel városunk első emberének megválasztott baloghi Facebook-oldalakon is. Már azt is tudjuk polgármesterünktől, hogy a Facebook erre való, a közgyűlésben pedig senki ne akarja számon kérni a sokszor butaságokkal és tájékozatlansággal fűszerezett írásai miatt. Baloghot a pártja is elengedte. Megmérték és könnyűnek találták. Folyosói pletykák szerint a mérések folyamatosak, keresik azt, akit a csapatuk élére állítanak, de a zuhanyhíradó szerint a csapat tagjainak szervezésével is baj van. Jól látható ez a bejegyzések interakcióin. Ha egy-egy poszt alatt már tíznél több reakció van, és ezeknek legalább a fele valós személy, akkor már örvendezhetnek. A hozzászólások ezen posztok alatt pedig egy nagyon szűk körhöz köthetőek. Leginkább a polgári egylet vezetője az, aki aktivizálja magát, és mélyen tolva nyelvét az előtte éppen emelkedő ülep közepébe, biztosítja töretlen támogatásáról a pártját.  Ez a kivetkőzött pap az, aki ezen újság narancssárga fejléces változatában szennyezte a köztudatot. Tette mindezt komoly, jelentősen felülárazott honoráriumért. Csak 2019-ben több mint egy millió forinttal vett fel több pénzt, mint amennyi az írásai után járt volna. Aktivitása arra már nem terjed ki, hogy ennek visszatérítéséről gondolkodjon.

Hosszas kutakodás és kérdezgetés után sem lehet tudni, hogy mi okozza ezen hirtelen felélénkült aktivitást. Sokan összefüggést látnak a kormánypárt belső tisztogatási akciói és nagykanizsai, leginkább vergődésnek tűnő folyamata között. Több településen oszlatták fel a fideszes és fidelitasos szervezeteket, és többen is azt gondolják, Nagykanizsa is ebben a sorban van. Egyesek szerint a selyemzsinórt már megküldték a Sugár utcai irodába, ahol aztán a komisszár vezetésével kidolgozták a haditervet, amitől már a sajátjaik is egyre többen fordulnak el. Azok közül is egyre többen, akiknek településein szabásznőket megszégyenítő ügyességgel napi szinten vágják darabokra a nemzeti szín szalagokat.  

Minden esetre akár megnyugtató is lehet a politikai paletta másik oldalán állóknak, ha csak ennyi van a tarsolyban. Akár hátra is dőlhetnek és szürcsölhetik csöndesen a kávéjukat. Na, persze, ha ilyen kellemetlen szagú bűzlő valamiben van kedvük kávézni, mert az biztos, ha valaki belecsinál a ventilátorba, akkor mindent elönt a szörnyű bűz.  

TAR Mihály