Különleges tárlattal készült a múzeum a kultúra napjára

facebook megosztás

Megmentett értékeink címmel, restaurált festményekből nyílt kiállítás csütörtökön a Thúry György Múzeumban. A tárlaton olyan alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek évtizedekig pihentek a raktárban és többéves munkát követően nyerték vissza az eredeti formájukat.

A tárlatot a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezte meg a múzeum. A falakon látható festmények többsége a 19. század végén vagy a 20. század elején készült, így felújításuk elkerülhetetlen volt, hiszen az idő nyomot hagyott rajtuk. A kiállított alkotások között több portréképet is láthatunk a kor híres politikusairól.

– A Thúry György Múzeum képzőművészeti gyűjteményének a legrégebbi rétegét alkotják. Ezek a legrégebbi festményeink, amelyeket mindenképpen meg kell őrizni a jövőnek, unokáinknak, dédunokáinknak és ezért különlegesen kell rájuk vigyázni. Nyilván vannak a gyűjteményben kortárs képzőművészeti alkotások, illetve a ’60-as, ’80-as évekből is festmények, amelyeknek egy része szintén restaurálásra szorul, de ezek a legféltettebb és a legkülönlegesebb kincseink – nyilatkozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Arról, hogy mely képeket tekintheti meg a közönség Szmodics-Tugya Beáta döntött. A kiállítás kurátorától megtudtuk, hogy ezeknek a festményeknek a restaurációja egy munkafolyamat eredménye. Az intézmény célja, hogy a képzőművészeti gyűjtemény darabjainak állapotát feljavítsák, ez azonban komoly időbeni és anyagi ráfordítással is jár.

– 2014/15-ben elkezdődött a képanyag felmérése, a munka az 2015/16-ban zajlott, a most látható képek restaurálása, de egészen 2018-ig elhúzódott. Fazekas Gyöngyi, okleveles festőrestaurátor művész munkáját dicsérik ezek a megújult festmények, de el kell, hogy mondjam, hogy nemcsak a törzsgyűjteményünk legkorábbi darabjai kerültek megújult állapotba – tudtuk meg Szmodics-Tugya Beáta történész-muzeológustól.

A kiállítás március 4-ig tekinthető meg a Thúry György Múzeumban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.