Ledőlt az iharosi templom kerítése

facebook megosztás

Az évtizedek, a természetes amortizáció és az esőzés nyomot hagyott az iharosi  templom kerítésén – olyannyira, hogy kedd reggelre – valószínűleg a sok csapadéktól nem csupán megrogyott, de ki is dőlt az építmény. A helyreállításban az önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja az egyházközséget.

Az Iharos községben lévő Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom felújítása 2021-ben fejeződött be. A rekonstrukcióra hosszú évek óta szüksége volt az 1827-ben felszentelt épületnek.

–  Az esperes úr, ha jól tudom, 75 millióra pályázott a püspökséghez ezzel kapcsolatosan, és csak 50 milliót kaptak, a maradék 25-öt lehúzták. Ez elég volt a templomra és a négy úrnapi stáció felújítására, viszont a téglafal felújítására nem volt elég. Sajnos meglett a következménye, hogy nem lett rá fordítva, nyilván az egyházközségnek ennyi pénze nem volt, hogy ezt is meg tudják oldani – nyilatkozta Horváth Győző Iharos polgármestere.

A templomot körülvevő téglafalat egy korábbi plébános kezdeményezésére betonkoszorúval erősítették meg, ez négy évtizedet bírt – tette hozzá a község polgármestere. Kedd reggelre borult le az építmény – az okát szakember még nem erősítette meg.

– Valószínűleg ott kezdődött a történet, hogy amikor a 2000-es években itt a gázbekötés történt a templomkertben, a gázcsonknál nem tömítették vissza rendesen a földet, és onnantól folyamatosan ázott le, folyt a víz a templom bástyafal mellé. Ennek lett a következménye – pár éve volt már egy kisebb kitüremkedés, megindulás a falban, most is látszanak a megmaradt részeken a repedések –tette hozzá Horváth Győző.

Az épület tulajdonosa nem az önkormányzat, de minden segítséget megadunk – hangsúlyozta Horváth Győző. A helyreállítás nem lesz egyszerű bürokratikus úton sem, hiszen az objektum műemléknek számít, de Iharos község vezetése az elmondottakon túl kézi munkaerővel, társadalmi munkával is támogatja a helyreállítást. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.