Megkezdődött a sakkozók küzdelme a városi bajnoki címért

facebook megosztás

Kezdetét vette a 83. Városi Felnőtt Egyéni Sakkbajnokság és Papp Nándor Emlékverseny csütörtök este a Bagonyai Attila Sakk Klubban. A többfordulós sorozat március végén zárul.

Az első városi bajnokságot 1927-ben rendezték meg Nagykanizsán, így nagy presztízse van a versenynek a helyi sportbarátok körében. Az előző években a Covid miatt nem tudták lebonyolítani a küzdelmeket, a jelenlegi kiírás is hivatalosan még a 2022-es évhez tartozik. A viadalt svájci rendszerben tartják, a résztvevők összesen kilenc fordulóban ülnek asztalhoz. 

– Azonos pontszámúak játszanak egy csoportban, tehát akinek a legtöbb pontja van az a második legtöbb pontos ellen játszik és így tovább. Az első fordulóba 16 sakkozó nevezett, abból nyolc mérkőzés van, ha mindenki nyer a nyolc fordulóban világossal vagy sötéttel, akkor nyolc győztes van és nyolc vesztes. A második körben már a nyolc győztes játszik egymással és a nyolc vesztes játszik egymással. Ott is az egyik részének már kettő pontja lesz – árulta el Kercsmarics József fő szervező. 

A mérkőzéseket csütörtökönként rendezik, de ha egy játékos nem ér rá az adott időpontban, neki is van lehetősége pótolni a partiját hétfőnként. A versenyre bárki nevezhetett korra és nemre való tekintet nélkül, így az indulók közt több korábbi bajnokot is találunk. A fiatalabb játékosok többsége sem számít már rutintalannak.

– A városin a legjobb helyezésem ha jól emlékszem, akkor négy éve megnyertem a saját korcsoportomat. Jó sok ideje, talán olyan 6-7 éve, hogy indulok ezen a városi bajnokságon – mondta el Nagy Ádám sakkozó. 

  Az első forduló párosítását, valamint azt, hogy melyik játékos játszik világos, illetve sötét bábukkal a küzdelemsorozat megkezdése előtt sorsolták ki. Az utolsó játéknapot a tervek szerint március 20-án bonyolítják le, az eredményhirdetésre március 29-én kerül sor.

K.T

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.