Murakeresztúron is komolyan érezni a válság hatásait

facebook megosztás

A hónapok óta tartó energia-és gazdasági válság hatásait leginkább az amúgy is nehéz körülmények között élők érzik meg. Murakeresztúr polgármestere elmondta, a község lakói egyre gyakrabban fordulnak segítségért az önkormányzathoz.  

Az árak rohamos növekedése nagyban megnehezíti az emberek hétköznapjait. A karácsonyi időszakban sokaknak dönteniük kellett a fűtési számlák befizetése és a bővebb ételvásárlás között. A kisebb településeken sokan ilyenkor az önkormányzathoz fordulnak segítségért. Polgár Róbert stábunknak elárulta, 2022-ben jelentősen nőtt az ilyen jellegű megkeresések száma.  

–A tavalyi évben duplájára növekedett a kérelmek száma, tehát van települési támogatás, megélhetési gondokra fordított támogatás, amiért a rendeletünk szerint fordulhatnak az önkormányzathoz a lakosok. Tehát egyre több van, azt tapasztaljuk, és most a szociális tüzifa kapcsán is van egy rendeletünk, hogy kik jogosultak rá –  tudtuk meg Polgár Róberttől, Murakeresztúr polgármesterétől.

Az utóbbi időben olyanok is igényelték ezt a támogatást, akik valójában nem férnek bele a rendeletbe. A polgármester szerint ez a tendencia a vásárlóerő gyengülését is jelenti. Emellett a helyiek egyre többször vállalnának pluszmunkát a jobb megélhetés érdekében.

– Érezzük a településen is nap mint nap, hogy szükség van a segítségre, kérik a segítséget, illetve a másik oldalról, nemrég egy új alkalmazottat kellett felvenni ide a konyhára, illetve felszabadult egy állás, és öten jelentkeztek úgy, hogy meg se tudtuk hirdetni, tehát futótűzként terjedt, hogy van egy állás, és folyamatosan csörögtek a telefonok –  tette hozzá Polgár Róbert.

A válság hátulütőit tehát a falvakban is egyre hatványozottabban érzik meg, az önkormányzatoknak pedig szinte lehetetlen miden segítségkérést teljesíteniük.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.