Nem fenyegette árvíz Liszót, de így is problémákkal néz szembe a település

facebook megosztás

A liszói záportározó most jól vizsgázott, de fontos lenne a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság együttműködése az árkok kikotrásában – említette Novák Csaba, Liszó polgármestere. Az elmúlt napok esőzései után több környékbeli kistelepülésen megteltek a csapadékelvezető árkok, a kisebb patakok pedig az átlagos mérték sokszorosát szállítják. Az apadás Liszó határában elkezdődött, de a probléma továbbra is fennáll.  

Ezeket a fotókat egy helyi lakos készítette pár nappal ezelőtt, az akkori állapotokat hűen tükrözik a felvételek. A község polgármesterével csütörtökön találkoztunk a patak partján. Liszó község a tavalyi évben a tórekonstrukcióval egy időben állami támogatásból kikotortatta a közigazgatási területén haladó patakmedret – a kontraszt a határnál jól látható.

– A mögöttem lévő patak az a liszói patak, ami utána folytatódik, az a szaplányosi patak. A szaplányosi patakban a növényzet nagyon elburjánzott, illetve a meder nincs kitisztítva. Itt három patak összefolyásáról beszélünk, mert van a liszói, a Pogányszentpéter felől érkező vízmennyiség és s Surd irányából érkező szállít még nagy mennyiségű vizet. A három tehát itt összefolyik, és nincs kitisztítva –  tájékoztatta stábunkat Novák Csaba, Liszó polgármestere.

A problémát tovább tetézi a hódok jelenléte, a gondozatlan patakszakaszokon több hódvárat is építettek. A szaplányosin pedig van egy zsilip, amely, ha nem működik megfelelően vagy nem nyitják ki időben, szintén visszaduzzasztja a patakokat – sorolta a nehézségeket Novák Csaba. Mindezek következtében pedig a mélyebben lévő, lakott területek víz alá kerülhetnek nagyobb esőzés vagy hóolvadás alkalmával.

– Az elmúlt időszakban is fordultunk hatósághoz, a szombathelyi vízügyi igazgatósághoz tartozik, a magyar állam tulajdonában lévő vízelvezető árkokról beszélünk, a vízügyi igazgatóság a kezelő. Kéréssel fordultunk hozzájuk, hogy minél hamarabb, a lehető leggyorsabb időn belül próbáljanak megoldást találni erre. Tehát a hódok megjelenésére, s a növényzet kiirtására a vízelvezető árkokból –tette hozzá Novák Csaba.

A tavaly teljes rekonstrukción átesett liszói záportározó most jól vizsgázott – hangsúlyozta a község első embere. A napokig tartó esőzés mennyiségét a tó felfogta, a kikotort patakmeder pedig elvezette a vizet, így árvíz nem fenyegette a települést. Adásunk idejéig a vízügyi hatóságtól válasz nem érkezett a helyi polgármesteri hivatalhoz.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.