Névadójára emlékezett a Tarnóczky Attila Asztaltársaság

Városnéző sétával emlékezett meg kedd este Tarnóczky Attiláról a néhai politikusról elnevezett asztaltársaság. Az esemény során a résztvevők a belvárosban több olyan épület előtt is megálltak, amelyen az egykori városvédő kezdeményezésére helyeztek el emléktáblát.

Az emlékséta a Széchenyi téren elhelyezett, Tarnóczky Attila által készíttetett olajlámpától indult és a Plakátházban zárult. Az esemény apropóját az adta, hogy a társaság minden évben közösen ünnepelte meg a Podmaniczky-díjas helytörténész névnapját egy keddi összejövetelen. A résztvevők többsége évtizedes barátságot ápolt Nagykanizsa rendszerváltás utáni, első szabadon választott országgyűlési képviselőjével.

– A rendszerváltás előtt kettő évvel találkoztunk, amikor Csengey Dénes a Kodály Művelődési Házban tartott előadást és szervezte a dolgokat a rendszerváltáshoz és az MDF-hez próbálta közelíteni őket, onnantól ismerjük egymást. Ez a csapat zömmel ott volt. Akkor egy olyan barátság szövődött köztünk, hogy rendszeresen találkoztunk valahol. Vagy a Tiszti Kaszinóban vagy a Plakátházban. Ott meghánytuk-vetettük a világ dolgait – emelte ki Horváth István a Tarnóczky Attila Asztaltársaság  tagja.

Czupi Gyula, az esemény szervezője Tarnóczky Attila városvédő tevékenységét emelte ki, amelynek részeként több száz helytörténeti táblát helyeztek el a városban, valamint számos nagykanizsai épületet ismerhetett meg a nyilvánosság. Az asztaltársaság tagjai igyekeznek méltók maradni ehhez a szellemiséghez, és folytatni névadójuk örökségét.

– Azt a hagyományt, amit ő teremtett, és a létezésének a formája minden a városhoz kötötte. Tehát most egy kicsit olyat csinálunk, mint amit a Tarnóczky állandóan csinált, hogy a város történetével, emlékével foglalkozunk. Azon az úton megyünk végig, ahol ezek az udvartáblák voltak, de közben például két gólyalábas emléket is meg tudtunk nézni, amely szintén Tarnóczky Attila kezdeményezése - – tudtuk meg Czupi Gyula szervezőtől.

Tarnóczky Attila, Nagykanizsa díszpolgára és egykori alpolgármestere 2020. október 9-én hunyt el 75 éves korában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)