Petőfi klasszikusával állt színpadra Nagykanizsán Besenczi Árpád

A napokban számos program kapcsolódik Nagykanizsán a magyar kultúra napjának megünnepléséhez. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban csütörtökön egy komikus eposz, Petőfi: A helység kalapácsa című műve hangzott el Besenczi Árpád előadásban.  

Fejenagy és Erzsók asszony, vitéz Csepü Palkó és Harangláb is megjelent Besenczi Árpád Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában. Petőfi 1844-ben írta a klasszikus szerelmi háromszögről szóló elbeszélő költeményét.

– Mi még nem láttuk ezt a színdarabot, és nagyon örülök, hogy adódott ez a lehetőség a kultúra napja alkalmával. Jönnek a klubtagjaink a MOL Bányász Nyugdíjas Klub, a MAMIK Hagyományőrző Dalkör, kiruccanunk 40 fővel –mondta el Gál Ferencné.

A mű szép utat járt be eddig is a színművész életében, hiszen mintegy 30 éve, még diákként, a pécsi egyetemi színpad tagjaként tanulta meg a paródiát. Évtizedekig rendhagyó irodalomórák során ismertette meg a darabot a fiatalokkal, majd 2018 óta – kissé átdolgozva – a Déryné programban láthatja az előadást a közönség.

– Egészen elképesztő nyelvi bravúrok vannak benne. Petőfi zsenialitását az is mutatja, hogy nyelvi leleményekkel, olyan csodás szófordulatokkal, akár tájleíró, akár személyeket leíró fordulatokkal rendelkezik a darab, amihez hasonlót nem tudok a magyar irodalomban. Ez pedig segíti nagyban azt a munkát, hogy a színésznek többféle szerepet kell játszani, hiszen én vagyok a tyúktól a pap, a helység kalapácsa, de még a szemérmetes Erzsók is – nyilatkozta Besenczi Árpád színművész. 

A nyelvezet, a stiláris bravúrok és a történet miatt is az egyik legjobb Petőfi írás A helység kalapácsa – véli a színművész. Nem csoda, hogy immár második alkalommal készítettek belőle tévéfilmet, a legújabbat vasárnap a magyar kultúra napján mutatják be.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)