Szakértők szerint teljesen átalakult a családi kommunikáció az elmúlt évtizedekben

facebook megosztás

Az elmúlt évtizedekhez képest nagy változások figyelhetők meg a szakértők szerint a családokban. A zárt közösségen belüli kommunikáció és konfliktuskezelés sarkalatos pontnak számítanak több generáció együttélése során. Nehéz megtalálni az összhangot, viszont egy közös beszélgetésnél és az őszinteségnél nincs jobb gyógymód és megoldás - állítja Dóber Valéria pszichológus.

A mai rohanó világban egyre streszsesebbek és feszültebbek vagyunk, ebből kifolyólag nő a nézeteltérések száma. A családon belüli kommunikációt ezek is megnehezítik, de az otthonról hozott minták is okozhatnak véleményütközést. Dóber Valéria pszichológus szerint jelentős változások figyelhetők meg a családok kommunikációjában, és a konfliktusokat nehezebben kezelik, valamint többször kerülik.

–Azt gondolom, hogy ez nagyon korán kezdődik, hogy egy családban milyen a kommunikáció, elsődlegesen a gyerek azt tanulja meg amit a szüleitől hall, lát. Hogyha a szülők között nincsen tisztelet, ha nem megfelelő a megszólítás, ha nem megfelelő az egymáshoz való viszony, vagy egyáltalán a kommunikációs kultúra, akkor a gyerek is azt tanulja meg, hogy így kell, hogy beszéljek, és után ezt nagyon nehéz megváltoztatni. Ahogy néhány évvel ezelőtt egy fiatalember mondta nekem, hogyha én tudnám, hogy az ő családjában milyen durván, nyersen beszélnek egymással, és neki milyen nagy erőfeszítésébe kerül ne ezt a stílust kövesse –mondta el stábunknak Dóber Valéria pszichológus.

A szakértő szerint, az egymáshoz való viszonyra, és a megfelelő kommunikációs kultúrára érdemes nagy hangsúlyt fordatani. A családon belül a példamutatás az, amivel a gyerekeknek kialakulnak a normái, amiben persze a külvilág is szerepet játszik.

– Hogyha nincsenek értelemes beszélgetések egy családban, akkor ott vannak az online felületek és a gyerekek éppen a külvilág felé fognak kacsintgatni és teljes szakadékok vannak a családtagok között. A minőségi beszélgetésnél nincs jobb gyógymód, még az idézőjelben mondom, legelveteműltebb gyerek is, az ember kicsit félre hívja egy iskolában, megkérdezi, hogy mi van veled, tesz fel egy- két bizalmi kérdést, ha valamilyen szinten, meg tudja nyitni azt a gyereket, aki érzi, hogy szépen beszélnek vele, kicsit fontos, akkor annak lehet egy hosszabb távú pozitív lenyomata –tette hozzá Dóber Veléria.

Dóber Valéria stábunknak elmondta, hogy sok fiatal képes a külvilágban más színtereken iskolában vagy  óvodában megtanulni a másfajta kommunikációt. A témával mai Családias című magazinműsorunkba bővebben is foglalkozunk.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.