Tejszínes, sajtos, csirkés tészta és gyors joghurtos fánk

facebook megosztás

A farsangi szezonban bármikor összedobhatunk néhány finom joghurtos fánkot javasolja Boa Edit. Mivel nem kell keleszteni, egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. A hétvégén vitt is belőle kóstolót Ági barátnőjének a névnapja alkalmából.

A serpenyőben sütött csirkés tészta összeállításával is gyorsan végzett. Olyan alapanyagokat használt hozzá, amit éppen talált a hűtőben.

A tejszínes, sajtos, csirkés tészta hozzávalói:

50 dkg csirkemellfilé, 0,5 l vegetás alaplé, 5 dkg kolozsvári szalonna, 25 dkg száraztészta, 20 dkg sajt, 3 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöld, 5 dl 10 %-os tejszín, 2 ek vaj, mirelit zöldborsó és sárgarépa keverék, őrölt fehérbors, szerecsendió, ízlés szerint só.

Elkészítése:

A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a vajat, az újhagymát, a kockára vágott csirkemellet, és az egészet szép aranybarnára pirítjuk. Ha a csirke megpirult, rátesszük a reszelt fokhagymát, felöntjük alaplével és a tejszínnel. Hozzákeverjük a tésztát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig főzzük, míg a tészta megpuhul, a szaft besűrűsödik. Ha a tészta nehezebben főne meg, akkor öntsünk hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen le a mártás. Amikor a tészta is megpuhul, adjuk hozzá a zöldségkeveréket és forgassuk át az egészet. Végül szórjuk rá és keverjük el a reszelt sajttal, hogy a sajt megolvadjon. Az ételt petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk.

Joghurtos fánk hozzávalói:

250 g joghurt, 30 dkg finomliszt, 2 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 ek rum, 5 dl étolaj, só.

Elkészítése:

A tojásokat a joghurttal összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, és belekeverjük a masszába. Fakanállal vagy robotgéppel az egészet simára keverjük és két evőkanál segítségével beleszaggatjuk a nem túl forró olajba, hogy a fánk közepe is megsüljön. Papírtörlőre szedjük, porcukorral és házi lekvárral tálalva kínáljuk. Ebből az adagból Editnek 24 db apró fánkja lett.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.