Télen is jobban megéri ültetni, mint a boltban vásárolni

A bolti árak töredékéért előállíthatók az előttünk álló hónapokban a fűszernövények és a kevés földet igénylő zöldségfélék – hangsúlyozta a megkérdezett szakember. A szürke téli hétköznapokat feldobhatja egy kis kertészkedés a lakásban is, Varga József szerint a legtöbben most a hagymaféléket keresik.

Lehet választani a könnyebb utat – az ember besétál egy szupermarketbe vagy egyéb üzletbe, ahol vásárolhat magának ezekben a hónapokban is olyan zöldséget, fűszernövényt, amilyet szeretne. Az árának töredékéért elő is lehet állítani, nem lehetetlen a dolog – mondta Varga József, növényvédelmi szakember. 

– Van lehetőség, csak az a lényeg, akinek olyan ablaka van, ami dél vagy nyugat felé néz, annak nyert ügye van. Az északi ablakokban sajnos nem nagyon tudnak hajtatni növényeket. Akinek van egy balkonládája, nem használt cserép, vagy bármilyen kis edényke, nyugodtan tud rakni. De arra kell vigyázni, a föld az valami bioföld legyen –  nyilatkozta Varga József, növényvédelmi szakember.

Ebben az időszakban keresettek a hagymafélék magjai, például a  metélőhagymáé és a metélő fokhagymáé, de sokan érdeklődnek a  petrezselyemé iránt is. A gazda szerint mindez meglátszik a keresleten, valóban szeretnének az emberek saját zsenge zöldséget a konyhára a téli időszakban. Mindezzel kapcsolatban több tanácsot adott Varga József. 

–  Az A-s föld általában savanyú, a B-s közömbös, az jó ezeknek a vetőmagoknak. A C-s szintén nem jó, lágyszárú növényeknek való, általában muskátlikhoz viszik. A B-s fertőtlenített, boltokban lehet kapni. Hiába a pocoktúrás vagy erdei föld, mezőről hozzuk, nem jó. Nem jó, mert kórokozókat és gombákat tartalmaznak – tette hozzá a szakember.

Varga gazda az ilyenkor ültethető magokkal kapcsolatban még számos információt megosztott, - minderről bővebben olvashatnak az érdeklődők a Kanizsa Újság pénteken megjelenő lapszámában, az Ásó, kapa, gereblye rovatban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)