Utak felújításáról, két új körforgalom építéséről és egy esetleges akkumulátorgyár létesítésének elutasításáról döntöttek Szombathelyen

facebook megosztás

Utak felújításáról és két új körforgalom építéséről döntött csütörtöki ülésén a Szombathelyi Közgyűlés, továbbá határozatba foglalták, hogy a jövőben sem támogatják a város közelében akkumulátorgyár esetleges létesítését.   

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester úgy fogalmazott: amíg ez a városvezetés lesz, nem épülhet akkumulátorgyár Szombathelyen.   

Ezt a környezetvédelemért felelős tanácsnok javaslatára azonnal határozatba is foglalta a baloldali többség; a Fidesz-frakció tagjai nem nyomtak gombot.   

A vitából kiderült, hogy Szombathelyt is megkeresték az elmúlt év végén a befektetési ötlettel, de a városvezetés egészség- és környezetvédelmi szempontokat, valamint a vállalkozás hatalmas energiaigényét mérlegelve nemet mondott.   

Illés Károly, a Fidesz helyi frakcióvezetője ugyanakkor az ülésen leszögezte: nem kellett dönteniük akkumulátorgyárról, hiszen nem került ilyen javaslat a testület elé. Fenntartotta viszont azt az álláspontját: befektetőkre szükség van, a Szombathely északi részén fekvő iparterület elektromos ellátását pedig növelni kell ahhoz, hogy ott egy a város számára hasznos vállalkozás megtelepedjen.   

A képviselők egy 461 millió forintos útfelújítási program beindításáról is döntöttek. Ezt az tette lehetővé, hogy a kormány nemrég visszautalta az önkormányzatnak azt a pénzt, amelyet több uniós fejlesztés kapcsán, az építőanyagárak további emelkedésének ellensúlyozására megelőlegezett.   

Illés Károly azt mondta: a kormányzat többször is segítséget nyújtott Szombathelynek, amiért köszönet illeti. Szólt arról a több mint 632 millió forintról, amelyet a kormány az energiaár-emelkedés hatásainak enyhítésére adott, továbbá arról a 356 millió forintról, amit fejlesztésekre visszautalt.   

Nemény Andás a felsorolást kiegészítette azzal, hogy a szombathelyi uszoda üzemeltetéséhez is érkezett támogatás, amiért szintén köszönetet mond.   

Hozzátette: a kormányzati támogatások hátterében állhat az a 74 pontból álló megtakarítási program, amelyet Szombathely önkormányzata letett az asztalra, és amelyet azóta következetesen végre is hajt.   

Szólt ugyanakkor arról is, hogy az önkormányzatot továbbra is sújtja az emelt összegű szolidaritási adó, amelyet adóerő-képességük alapján fizetniük kell.

MTI

(Borítókép: szombathelypont.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.