A művelődési ház tetejének 80 százalékát lebontotta a szél Murakeresztúron

facebook megosztás

A településen a helyi focipályánál és a temetőben is komoly károkat okozott az időjárás. Ahogy arról beszámoltunk, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére szombat délutánig mintegy 150 riasztás érkezett, Letenyén pedig a vihar miatt délután 4-ig nem volt áram.

Azt a lemezfedést tépázta meg az orkán erejű szél, amit 2010-ben újítottak fel. A problémát tovább súlyosbítja, hogy jelenleg a művelődési házban üzemel az óvoda, és miután több kémény is megsérült, a fűtés azonnal leállt. Az önkéntes tűzoltók, a helyi bádogos vállalkozók és a civilek együttműködésével már szombaton elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere hangsúlyozta, ismét bizonyított a közösség ereje.

– Én már 11 órára kint voltam, utána a helyi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre és megállapítottuk, hogy egy részét levitte teljesen a tetőnek a szél, átpakolta az iskola udvarára, más része ott fent lógott, úgyhogy az északi oldalának több mint 80 százalékát levitte a szél, a déli oldalt pedig megbontotta. A szakemberek azt mondák, hogy ilyenkor veszélyes felmenni a tetőre, úgyhogy elhalasztottuk, szerencsére csapadékot nem mondott az időjárás – nyilatkozta Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

A helyi önkéntesek a tető visszaállítása mellett egész hétvégén aktívan segítettek a helyreállításban.

– Szombaton az egyesületünk 10 fővel vett részt, de mivel nem tudtunk dolgozni ezért visszavonultunk az állomáshelyünkre és vasárnap reggel a megbeszélés szerint, mindenki eljött és közösen vettünk részt a tető, a lemezek összeszedésében, visszahajtogatásában, felrakásában, lécek összeszedésében és a letört fáknak a feldarabolásában – tájékoztatta stábunkat Tislerics Antal, a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

A kárelhárítási munkákkal vasárnap végeztek, így mehettek a kicsik hétfőn az óvodába. Az ideglenes megoldásnak köszönhetően jelenleg nem ázik be az épület, de a szerkezeti felújítás és a tetőcsere elkerülhetetlen. Ezt a közeljövőben biztosításból szeretné megoldani a település vezetősége.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.