A téli hónapokban sem kell lemondani a gombaszedésről

A téli hónapokban sem kell lemondani a gombaszedésről. Bár az időjárás nem kedvezett a termésnek, mégis számos olyan faj megtalálható a zalai erdőkben, amelyek felhasználhatók étkezési vagy gyógyászati célra.

A tavalyi szárazság miatt az átlagnál kevesebb gomba termett a Zalaerdő Zrt. Zalakaros melletti tanösvényén, ám vannak olyan fajok, amelyek egész évben megtalálhatóak az erdőségekben. Akadnak köztük olyan termések is, amelyeknek a gasztronómiában is jelentős szerepük van.

– Ami téli viszonyok között tud teremni és a legfontosabb gombafajunk, az a kései laskagomba, amiből időnként eléggé nagy termés is adódik. Abból az ősszel eléggé sok volt, amikor megjött a csapadékos időjárás. A másik, ami fontos az a téli fülőke, ez téli viszonyok között is tud teremni. Ebből én most itt a környéken nem nagyon találtam – mondta el Gál Sándor kerületvezető erdész.

A gyógyhatású gombák többségben vannak a zalai erdőkben. Az egyik leggyakrabban termő fajnak a bükkfatapló számít, amelyet a népi gyógyászatban sebkezelésre használtak mert a vírusölő hatása mellett fájdalomcsillapítóként is funkcionált. Érdekesség, hogy ebből a nagy méretű gombából dísztárgyak is készülhetnek. Az aranyos rezgőgomba szintén fontos részét képezi a távol-keleti gyógyászatnak, mivel segíti megakadályozni a daganatos betegségek kialakulását. Ahogyan a hőmérséklet egyre inkább növekszik, úgy lehet majd egyre többet szedni ezekből a fajokból.

– Ahogy melegszik az idő, úgy fognak megjelenni majd sorban a gombák. Volt már, hogy február elején, közepén sokat tudtunk gyűjtögetni. Piros csészegombát vagy osztrák csészegombát is találtam, ez a bemutatandó anyag között lesz, de összesen csak két darabot. Jelenleg még egy kicsit hideg az idő a gombaterméshez –  tette hozzá a szakértő.

Gál Sándor úgy látja, hogy a téli gombászás nem túl elterjedt a zalakarosi területen, ám fontosnak tartja kiemelni, hogy a leszedett termést minden esetben érdemes bevizsgáltatni a gombaszakellenőri hálózattal.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)