Bár hivatalosan fogyaszthatóak, az emberek többsége elutasítja a rovarokból készült ételeket

Lisztbogár, vándorló sáska, házi tücsök, ezek az Európai Bizottság által engedélyezett rovarok, amelyeket élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként forgalmazhatnak az Európai Unióban. A közösségi oldalakon számos bejegyzést posztoltak a bogarak fogyasztásának egészségünkre gyakorolt hatásáról. Márfi Kinga dietetikus a szakirodalomra hagyatkozva elmondta, hogy fehérjében gazdag tápláléknak számítanak az étkezésre kínált rovarokból készült termékek.

2022-ben engedélyezték a házi tücsök bevezetését az élelmiszerpiacra. Magyarországon is egyre szélesebb kínálatból válogathat, aki szeretné megkóstolni a rovarokból készült termékeket. Csokoládés sült tücskök, fehérjés tücsöktészta, ízesített tücsöklisztes proteinszelet mind szerepelnek az interneten található webshopokban. Az engedélyezésről Domborai Anett is értesült, azonban fel sem merült benne, hogy az üzlete polcain ilyen jellegű pékárut kínáljon a vásárlóinak.

– Az a helyzet, hogy mi alapból nélkülözzük a termékeinknél az adalékokat, ugye ez is egy adalékanyag, ebből kifolyólag mi ezt nem fogjuk preferálni, illetve bennünk is van egyfajta ódzkodás ettől az egésztől, hogy miért is kell ezt belerakni. Ha belegondolunk, amikor bogaras a liszt vagy „megbogarasodik” akkor mi ezt kidobjuk, tehát eddig ez egy nem kívánatos dolog volt a lisztben és most belerakjuk a termékekbe, ez önmagában félelmetes is, és nyilván mi nem is tervezzük, hogy ezt bevezetjük – mondta el Domborai Anett, a Pékkuckó üzletvezetője.

Márfi Kinga dietetikus páciensei étrendjében nem tervezi bevezetni a rovarokból készült élelmiszerek alkalmazását.

– Erről még egész kevés a tanulmány, meg ugye nem sokan fogyasztják még a világban, ilyen nagy konklúziókat nem lehet róla levonni, igazából ez egy teljesen új történet, ami most begyűrűzik külföldről, a későbbiekben talán ez jobban vizsgálható mondjuk – hangsúlyozta Márfi Kinga, dietetikus.

A megkérdezett kanizsai lakosok többsége nem hallott még rovarokból készült termékekről, elmondásuk szerint nem szívesen fogyasztanának tücsköket, bogarakat.

– Bővebben nem hallottam erről, én mondjuk személy szerint nem szívesen fogyasztanék ilyet, még kóstolási szinten sem igazából – hangoztatta Rada Lászlóné.

– Nekünk undorító, az, hogy régen volt a Bibliába, ahogy ették biztos az más volt, vagy más mód volt, vagy más lehetőség volt, vagy bibliai alapon lehetett, de szerintem az emberek 80 százaléka nem szívesen fogadja ezt, mi nem, egye meg aki kitalálta – vélekedett Plántki Ferenc József.

A szakemberek szerint a klímaválság, a termőföldek csökkenése kihatással lesz a jelenlegi élelmiszerek előállítására, és elképzelhetőnek tartják, hogy a nem is olyan távoli jövőben egyre nagyobb piaca és szerepe lesz a rovarok fogyasztásának az emberek mindennapos életében.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)