Egészségvédő trappistát, joghurtot és sajtkrémet fejlesztett Kaposváron a MATE és a Fino Food Kft.
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek - tájékoztatta a MATE közleményben az MTI-t.
Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét idézve azt írták: "a magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább" a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban.
Az együttműködésnek köszönhetően trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is - jelezte a cégvezető, hozzátéve, hogy az új tejtermékek "igazi energia- és immunerősítő bombaként" szolgálják az egészséget.
Mint írták, a robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőségű, továbbá "a szántóföldtől az asztalig szemléletnek" megfelelően a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.
A projekt részeként a kaposvári kampuszon fejőrobotos istállót alakítottak ki, takarmányozási kísérleteket folytattak, a beruházások lehetővé tették, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg az állattenyésztésben használt legmodernebb technológiákat.
Gyuricza Csaba, a MATE rektora szerint a projekt szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzését, azt, hogy az oktatás piaci és társadalmi igényekhez igazítása érdekében a vállalati partnerekkel szoros együttműködésben fejlesszenek - tájékoztat a közleményben. "Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét" - közölte a rektor.
MTI
(Borítókép: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem/napi.hu)
A rovat további hírei: Színes
Este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül
2023. márc. 23. 13:00A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül.
Az ország déli és keleti vármegyéiben kezdődik a tavaszi rókavakcinázás
2023. márc. 23. 11:50A repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.
Új alkoholmentes termékcsalád fejlesztésébe kezd a Pécsi Sörfőzde Zrt.
2023. márc. 22. 13:00A kutatás eredményeként a piacon jelenleg elérhető alkoholmentes gabonaitaloknál élettani szempontból értékesebb hatással bíró termékek jönnek létre, amelyek alapanyagként biotermesztésből származó gabonaféléket használnak majd fel.
Víz Világnapja – A tudatos vízhasználatért kampányol a Xylem
2023. márc. 22. 06:00Jelenleg a hazai ívóvízhálózaton 20 százalék körül van a fizikai veszteség, vagyis a vezetékeken lévő repedéseken, lyukakon, az illesztéseknél ennyi víz szivárog el, miközben például Nyugat-Európában 10-15 százalék ez az érték.
A tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők
2023. márc. 21. 09:25A hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.
Újra Nagykanizsára érkezett az Amazonas Terrárium
2023. márc. 20. 18:27Az egzotikus állatokkal foglalkozó vállalkozás több éve járja a magyar városokat. Kanizsán vasárnap a Honvéd Kaszinóban várták az érdeklődőket a távoli országokból származó hüllők és pókok.