Egyre több Nagykanizsán is a bolti lopás és a lopási kísérlet

facebook megosztás

Egyre több Nagykanizsán is a bolti lopás és a lopási kísérlet. A Penny áruházlánc kommunikációs szóvivője, Kazatsay Eszter arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a kanizsai üzleteikben a legutóbbi négy esetben okosórát és téliszalámit vittek el, míg a SPAR Magyarország részéről Maczelka Márk úgy fogalmazott, ma már sokkal inkább a továbbértékesítési céllal történő lopás az, amivel próbálkoznak az elkövetők. A megkérdezett szupermarketek sajtóosztályaitól mind azt a választ kaptuk, hogy a termékek védelmének érdekében biztonsági őrszolgálatot és kamerarendszeres megfigyelést is alkalmaznak. Megkerestük a Zala Vármegyei Rendőr-Főkapitányság sajtószolgálatát, de a rendőrség nem nyilatkozott a témában. 

A PENNY mind a 228 magyarországi üzletében egységesen védekezik a bolti lopások ellen. Az eszközök közé tartoznak az áruvédelmi kapuk, áruvédelmi kamerák, valamint a biztonsági őrökkel történő védelem. Ahogy válaszukban szerepel, az utóbbi időszakban egyértelműen növekedett a bolti lopások száma, mind a szervezett formájú elkövetések, mind a vásárlói kör által elkövetett megélhetési lopások esetében. Országos szinten 2022-ben és 2023 elején havonta több száz elkövetőt értek tetten a Penny üzletekben, ami az elfogások számát alapul véve nagyjából 30 százalékkal magasabb szám, mint 2021-ben. A Spar Magyarország szóvivője, Maczelka Márk Híradónknak elmondta, üzleteikben is növekszik a lopási esetek száma.

– Egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési céllal történő eltulajdonításra Az üzleteinkben nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze csomagokat, és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru-termékek is a lopás érzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók. Üzleteink hosszú ideje rendelkeznek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel. Az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül – tájékoztatta stábunkat Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. 

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.