Elhunyt Schmidt Egon ornitológus, Becsehely díszpolgára

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja – adta hírül Facebook-profilján a Magyar Madártani Egyesület soproni helyi csoportja.

Schmidt Egon 1931. június 16-án született Budapesten, de becsehelyi származású családja miatt mindig zalai kötődésűnek vallotta magát. Gyermekkorától kezdve érdeklődött a madarak iránt, naplót írt a megfigyelésükről, mely azonban a család kitelepítésekor elveszett.

Származása miatt nem mehetett egyetemre, ezért autodidakta módon tanult. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, azt követően a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, a Madárgyűrűző Központot is vezette. 1980-tól az Állatvilág Magazin szaklektora volt, de publikált egyebek mellett a Természetbúvár, az Élet és Tudomány, a Vadászlap, a Halászat folyóiratokban és lapunkban, a Nimródban is.

Számos természetvédelmi ismeretterjesztő könyvet írt, leginkább a madárvédelem témakörében. Több mint 3600 tudományos ismeretterjesztő írás, novella szerzője. Könyvein természetbarátok generációi nőttek fel. Alapítója és alelnöke volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

Forrás: Nimród Vadászújság

(Borítókép: Ujhelyi Péter/greenfo.hu)