Túrával emlékeztek a doni katasztrófa áldozataira Iharosberényben

Emléksétát tartott a Magyar Tartalékosok Szövetségének Budapest Fővárosi és a Fonyódi Járási szervezete szombaton reggel Iharosberényben. A 27 kilométeres túrán nagykanizsai hagyományőrzők, valamint a Zsigmondy-technikum kadétjai is részt vettek. A közreműködők a Don-kanyarnál elesett magyar honvédek előtt tisztelegtek a programmal.

1943. január 12-én a Don-kanyarban törték át a szovjetek a II. magyar hadsereg védelmi vonalát, ez a nap a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájának számít az áldozatok számát tekintve. A Magyar Tartalékosok Szövetségének területi szervezetei évtizedek óta ápolják az elesettek emlékét, akikről az év első hónapjaiban országszerte megemlékeznek.

– Gyakorlatilag több mint 20 éve, hogy megemlékezünk a doni áttörésről, a Magyar Tartalékosok Szövetségének rendezvényein. Az idén mintegy 20 helyszínen, mintegy 1000 ember a januári és februári időszakban – január 12-e az áttörés napja - szervezi ezeket a túrákat az ország különböző helyein – nyilatkozta Horváth Antal, a Magyar Tartalékosok Szövetségének tagja. 

Az eseményen a nagykanizsai Zsigmondy-technikum kadétjai is lerótták kegyeletüket a doni katasztrófa áldozatai előtt. Laukó Emőke, az intézmény igazgatója hangsúlyozta, hogy az ilyen megemlékezéseken való részvétel identitásformáló hatással van a növendékekre.

– Rendkívül fontosnak tartunk minden olyan rendezvényt, ami a környékünkön zajlik, amivel a hősiességnek példát állító szervezetek mellett is részt tudunk venni. Most egy doni emléktúrán vagyunk, koszorúzunk, részt veszünk. Nagyon fontos, hogy a gyerekek ezt együtt lássák azokkal, akik hozzátartozók, leszármazottak, civilek, hogy együtt tudjuk megmutatni nekik ezeket a számunkra is fontos értékeket – mondta el stábunknak Laukó Emőke, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy tagintézményének igazgatója.

A rendezvényen a résztvevők megkoszorúzták az iharosberényi hősi emlékművet, majd kezdetét vette a 27 kilométeres emléktúra, amely Darvaspuszta, Somogycsicsó és Iharos érintésével tért vissza a településre.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)