ESCO-val vagy ESCO nélkül? Egyébként a Vízművet most ki vezeti?

A címben idézett kérdések fémjelzik leginkább a kanizsai politikai élet történéseit az elmúlt két hétben. Ez alatt az idő alatt közgyűlési nagyüzem volt, hiszen a frakciók tanácskoztak február 10-én, az ott hozott vagy inkább nem hozott döntések eredményeként 15-én ismét összeültek, majd megjelenésünk napján, pénteken következett a harmadik felvonás.

Igazi kanizsaikum volt a február 10-ei ülés, hiszen nem túl gyakori eset, hogy egy nyertes pályázat körüli módosítás sodródik olyan szintre, hogy a polgármester a berekesztés mellett dönt. A Városfejlesztő bevonását Bizzer András a balliberális frakció hibájának minősítette, mire Horváth Jácint kontrázott: ha a Fidesz-frakció elkezdi a balliberális megszólítást, akkor ő putyinista frakciónak fogja őket szólítani. A többi már történelem. Ezen ülés első pontja volt a közvilágítás rekonstrukciója és annak megvalósítási módja. Az ÉVE képviselőinek szavazataival ment át Fodor Csaba előterjesztése, amely a mintegy 5600 világítótest kicserélését ESCO típusú finanszírozással oldaná meg.

Akkor Balogh László hozott egy módosítót, amelyben azt kérte: ne egy befektető bevonásával történjen meg a fejlesztés, hanem vegyen fel az önkormányzat állami hitelt. Ezt az ÉVE képviselői nem fogadták el. Azóta az online térbe került az ügy. Az ÉVE a kivonulás kapcsán pellengérre állította a Fidesz-frakciót, s leginkább annak vezetőjét, Szabó Szilárdot, mintegy 20, amolyan „félperces posztot” szentelve a témának, majd visszatértek a videó-összeállításokhoz. Az „Így hazudik a nagykanizsai Fidesz” című posztban a 2022. november 24-i közgyűlésből vágtak ki részleteket. Kiemelve a polgármester azon mondatát, miszerint „még az ESCO-s finanszírozás is, azt gondolom, hogy rendben van ebben az esetben”, valamint nem felejtették el Szabó Szilárd érdekes szóhasználatát sem, ez így hangzott: „Én azt javaslom, hogy ezt masszírozzuk tovább és adjuk meg arra az időt, hogy ez kiforrja magát, és hogyha már egy ekkora vállalást tesz a város.” Balogh László ellentmondására még egy videóban visszatértek. Az utolsó ilyen bejegyzés a „Lóhalál helyett masszírozás”. Ebben ismét Szabó Szilárdnak szúrtak oda, ezt írva: „Azért ha valakinek, neki illet volna hozzá szakérteni... Ehelyett percekig beszélt a semmiről, lovakról és masszírozásról, holott konkrét és részletes tervek kerültek bemutatásra. De legalább nem ment haza.”

A kormányoldalnál, hogy egy futball-szakkifejezéssel éljünk, az O-gyűrű elvét alkalmazzák, tehát az ellenfél leggyengébbnek vélt játékosára építik a taktikát. Így a Fidesz Dél-Zala az eltelt két hétben 5 posztot szentelt a Cziráki családnak, ezek között 4 Czirákinét kritizálja. A Városfejlesztő vezetőjének munkássága szerintük veszélybe sodorta az energetikai korszerűsítésre elnyert 1,3 milliárd forintot, így a BLG és a Kertvárosi Óvoda felújítását, valamint az ipari park fejlesztésére kapott 500 milliót. Cziráki László, a Vízmű lemondott vezetője is előkerült a párt és a polgármester oldalán. Balogh László így fogalmaz: „a korábban busás, 5 millió forintos prémiummal megerősített vezérigazgató most távozott, nem tudni mi okból, milyen csontvázakkal, mennyiért, kinek az érdekében vagy parancsára. Annyit tudni, hogy a jelen helyzet kaotikus.” Míg a Fidesz Dél-Zala ez esetben a pletykáktól sem riadt vissza: „Kíváncsian várjuk, hol csapott le egy újabb zsíros állásra. A pletykák szerint az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt hivatali autójának útiköltsége. Vajon a céges kocsival rótta a kilométereket, keresve az újabb fejőstehenet?!”

MIKÓ-BARÁTH György