Hónapokon belül újranyithatják a képtárat

facebook megosztás

A januári soros közgyűlésen ismét felmerült a városi képtár ügye. A galériát az eredeti tervek szerint a Vasemberház épületében található, 110 négyzetméteres helyiségben rendezték volna be, az első kiállítást pedig 2022 őszére tervezték. A tervek azonban máig nem valósultak meg.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt foglalkoztunk a Városi Képtár helyzetével, ám a helyzet azóta szinte semmit nem változott az épületben. A terület önkormányzati tulajdonba vételéről tavaly márciusban történt döntés, a városatyák a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez nyújtották be a határozatot, amelyre augusztusban érkezett válasz. A válaszlevélben kérték az önkormányzatot, hogy készíttessen egy szakértői véleményt, a  szükséges a tulajdonszerzéshez, valamint be kellett szerezni a miniszterelnökség építési, építészeti és örökségvédelmi helyettes államtitkárságának engedélyét, és a kulturális örökség védelméért felelős miniszter hozzájárulását. 

– Nagyon bízunk benne, hogyha nem is néhány héten belül, de májusig megtörténik ez a döntés. Utána csinálunk egy nagy meszelést, mert túlságosan nagy beruházást itt nem kell csinálni. Egy gyors festést és gyorsan csinálunk egy kiállítást és büszkén birtokba vesszük a képtára – nyilatkozta Károlyi Attila, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Károlyi Attila úgy fogalmazott, amikor újranyitják a Városi Képtárat, akkor az egész ország irigyelni fogja a nagykanizsaiakat, mivel egy párját ritkító gyűjtemény van az önkormányzat birtokában.

– A 17-18. századból is vannak képeink, de a modern festőművészek között most már klasszikusnak számít például Molnár C. Pál képei, aztán vannak Egri Józseftől képeink. És ezekhez hasonló kvalitású festők 20-30 millió biztonsági rendszer kemény kiépítését is megkívánja – tette hozzá a képviselő.

Károlyi Attila hozzátette, ahhoz, hogy a több tíz milliós értékű festmények biztonságban megtekinthetőek legyenek, elengedhetetlen egy komoly biztonsági rendszer kiépítése.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.