Jelentős károkat okozott a vihar Nagykanizsán és környékén

2023. feb. 4.

Egész nap a legmagasabb besorolású, úgynevezett vörös riasztás volt érvényben Zala vármegyében az Országos Meteorológiai Szolgálat döntésének értelmében. Az erős széllökések és vihar vármegyeszerte éreztette negatív hatását, a területi tűzoltóegységeket számos esetben riasztották fakidőlésekhez, .

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére délután négy óráig mintegy 150 riasztás érkezett az időjárással összefüggésben. A területi lánglovagoknak főleg fákat kellett eltávolítaniuk az utakról, de megrongálódott épületek és leszakadt vezetékek is jellemzőek voltak a mai időre. Nagykanizsán a Pannon Egyetem udvarán a viharos erejű szél egy fenyőfát tört ki a helyéről, de a Városkapu utcában és a Szabadhegyi utat is több kidőlt fa szegélyezte, a Magyar utcában pedig egy idős fa egy háztetőre dőlt le.

– A szél leginkább a nagykanizsai, a letenyei és a zalakarosi hivatásos, valamint a vései, a letenyei, a szőkedencsi, a murakeresztúri és a miháldi önkéntes tűzoltóknak adott munkát, akik szinte mindenhonnan kidőlt fákat távolítottak el az úttestről. Délután három óráig mintegy 17 ezer fogyasztónál nem volt áram a vármegyében. Itt arra kellett számítani, hogy miután a tűzoltók eltávolították a fákat a villanyvezetékekről, az áramszolgáltató csak ezután tudta megkezdeni a helyreállítást – tájékoztatta stábunkat Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az extrém időjárás miatt Letenyén hosszú órákig nem volt áram a település nagy részén.

– A széllökések azok a mérőműszereket tekintve meghaladták a 100 kilométer/órás sebességet, sajnos ez okozott gondot a városban, tetőket rongált, cserepeket vitt le a szél, aztán kisebb közlekedési táblákat csavart ki, letört faágak voltak az úttesten. A legnagyobb problémát a szeles idő megérkezését követően megszűnt az elektromos ellátás a város területének háromnegyedén – nyilatkozta Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

A letenyei településvezető úgy tájékoztatta stábunkat, hogy a szolgáltatók délután 4 óra után tudták elhárítani a problémát és visszakapcsolni az áramot a városban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)