Kőkemény viták miatt idő előtt ért véget a mai soron kívüli közgyűlés, jövő héten ismét tanácskoznak a városatyák

Két napirend, két lehiggadási szünet, egy döntés majd a berekesztés – ez jellemezte a mai, soron kívüli közgyűlést. A frakcióknak a közvilágítás rekonstrukciója és egy pályázati változtatás miatt kellett ma tanácskozniuk a Vasemberházban. Már az első vitában előkerült a Cs. P. monogram és a dollárbaloldal témája, a második napirendnél aztán Bizzer András balliberális frakciónak minősítette az ÉVE-t, mire Horváth Jácint úgy felelt: akkor Önök a putyinista-frakció. Erre Balogh László előbb szünetet rendelt el, majd berekesztette az ülést.

A közvilágítás rekonstrukciójáról szóló vita sem volt zökkenőmentes. Balogh László hozott egy módosítót, amelyben azt kérte: ne az ÉVE által behozott módon, tehát egy befektető bevonásával legyen kicserélve a mintegy 5600 világítótest, hanem vegyen fel az önkormányzat állami hitelt, hiszen ezt megkönnyíti egy novemberben hozott rendelet. Az ÉVE álláspontja szerint ez eltolta volna hónapokkal a megvalósítást, valamint a kormány már két esetben sem támogatta Nagykanizsa hitelfelvételi kérelmét, így a kockáztatás mellett csak az időt húzták volna, ha elfogadják a polgármester előterjesztését.

– Talán nyáron lehetett volna olyan helyzetet teremteni, hogy fel lehessen tölteni ezeket az anyagokat. S ezekre az anyagokra még pár hónap múlva mondott volna valamit a kormány. De nekünk, a városnak volt már kettő ilyen pályázatunk. Kérelmünk ott volt, hogy engedélyezzenek hitelt. Fejlesztési hitelt, nem is működésre, fejlesztésre. Egyiket sem engedte a kormány. Biztos nem volt ott Nagykanizsa város mellett a Cs. P. monogram…Érdekes módon, Nagykanizsa azon 3-4 pályázó között volt, akik nem kaptak engedélyt –nyilatkozta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Egy 80 millió forintos, sikeres pályázaton kellett volna ma módosítani a második napirend során. A Városfejlesztő Kft. korábban bekerült az együttműködésbe, de ezt utóbb kifogásolta az illetékes minisztérium. Ezt a – idézem – balliberális frakció hibájának minősítette Bizzer András, aki azt is megjegyezte: Czirákiné Pakulár Judit, azaz a Városfejlesztő ügyvezetője is hibázott, hogy ezt nem jelezte. Gábris Jácint és Károlyi Attila is kikérte magának a balliberális jelzőt, majd Horváth Jácint reflektált, aki úgy fogalmazott: ha a Fidesz-frakció elkezdi a balliberális megszólítást, akkor ő putyinista frakciónak fogja őket szólítani. Erre Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője jelezte Balogh Lászlónak, számukra ezzel véget ért a közgyűlés.

– Még csak nem is neveztem őket annak, csak belengettem, hogy nevezhetem majd őket. Ennek ellenére megsértődtek…arra, ami egyébként igaz. Látjuk az Orbán-kormány és a Fidesz cselekedeteiből, hogy jelentősen azt az oldalt támogatják ebben a háborúban. Sajnos. Ugyanakkor nyilván ez egy hiszti. Arra mentek rá, már a többedszer a mai közgyűlés alapján, hogy mivel tudnak show-t, látványelemeket belevinni, hogyan tudnak látványosan megsértődni a közgyűlés folyamán –hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Az előterjesztést a kivonulás után nem tudták megszavazni, így jövő héten újabb közgyűlés lesz. Balogh László közösségi oldalán reagált a történtekre. A polgármester a posztban így fogalmaz: „Az ülésen a balliberális ÉVE-frakció olyan minősíthetetlen hangnemet ütött meg, amely vállalhatatlan és méltatlan Nagykanizsa közösségéhez és hagyományaihoz.” 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)