Lezárták Botszentgyörgy várát

A Szentgyörgyvári hegy történelmi nevezetessége évek óta rossz állapotban van, az egykori várkastély mára életveszélyessé vált. Több nézőnk is megkereste szerkesztőségünket, miszerint eladhatták a területet vagy valaki önhatalmúlag lezárta. Az intézkedést azonban az önkormányzat rendelte el, még 2022 elején. Az ügy kapcsán Balogh László küldött írásbeli tájékoztatást a Kanizsa Médiaháznak, erre évek óta nem volt példa.

2021 márciusában még forgathattunk a területen, de az építményt már akkor is csak egy hajszál választotta el az összedőléstől. Két éve Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója úgy nyilatkozott, szeretné, ha a Romlottvár továbbra is a kirándulók célpontja lehetne. A terület az önkormányzaté, de akkor nem kaptunk arra választ, hogy van-e bármi terv a szebb napokat is megélt kastéllyal.

Ma már tábla jelzi, hogy életveszélyes a Both testvérek egykori lakhelye. Mint az a polgármestertől kapott válaszból kiderül, „2021. év második felében érkezett mezőőri bejelentés arról, hogy az ingatlanon található és a 90-es évek elején részlegesen helyreállított épületrész tetőszerkezetének és tűzfalainak műszaki állapota veszélyezteti az oda esetlegesen belépő személyeket, ilyen személyekkel – köztük gyerekekkel is – pedig az ellenőrző körútjaik során a mezőőrök rendszeresen találkoznak.”

Ezt követően döntött a városvezetés a terület lezárásáról és a figyelmeztető táblák kihelyezéséről. Azt is leírják, hogy több bejárást is tartottak, ezek során meggyőződtek róla, hogy „az épületrész állapota a szándékos rongálások, az épület módszeres kifosztása (fa és tégla, mint építőanyag eltulajdonítása) okán, illetve ezekkel összefüggésben a természet működése miatt valóban veszélyes.” Szintén régi probléma az illegális szemetelés a környéken, ez sem oldódott meg napjainkig, ahogy ezen az amatőr felvételen is látszik.

Érdeklődtünk a városvezetésnél a jövőről, e kapcsán a következő választ kaptuk Balogh Lászlótól: „nem javasolt látogatók számára megnyitni mindaddig, amíg az épületegyüttes, rekonstrukciójára, a rekonstruált ingatlan felhasználására és működtetésére vonatkozó önkormányzati koncepció és forrás nem áll rendelkezésre. Utóbbi hiányában, valamint a helyet nem a hagyományok tisztelete és elődeink előtti tisztelgés, hanem az öncélú rombolás, vagy kifosztás céljából látogató emberek gondolkodásmódja megváltozásáig a folyamatos őrzés és lezárás nélkül bármely részleges rekonstrukció sziszifuszi munkának minősül.”

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)