LMBTQ után tavaly a releváns szó jelentésére voltak a legtöbben kíváncsiak

2023. feb. 3.

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak a jelentese.hu szótároldal friss összegzése szerint. A top 10-es lista alakításában 2022-ben is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak. 

Az interneten havonta milliós nagyságrendben keresnek rá a magyarok olyan szavakra, melyek értelmezésében bizonytalanok, vagy egyáltalán nem ismerik a jelentésüket. Persze a keresés tárgya mindig annak függvényében változik, hogy miről ír a média, mi a közbeszéd aktuális tárgya, illetve mi terjed éppen a közösségi médiában. Ennek megfelelően a legkeresettebb idegen szavak többnyire a komolyabb figyelmet kapó betegségekhez, a politikához, illetve technológiai újdonságokhoz vagy egyéb aktualitásokhoz kapcsolódnak. A technológia vonatkozásában ilyen volt például 2022-ben az elektronikus tartalmak, illetve digitális műtárgyak „becsomagolására” és eredetiségigazolására szolgáló NFT, amit egyébként sokan az internet egyik legújabb lufijának tartanak. A 2022-ben kitört orosz-ukrán háború kapcsán is előkerültek olyan kifejezések, melyek jelentésével sokan nem voltak tisztában. Ezek közül három is, úgymint az „embargó”, az „eszkaláció” és a „szakadár” bekerült a top 10-be.

„Persze akadnak olyan »divatszavak« is, melyek jelentése iránt évek óta nagy az érdeklődés. Ide sorolható a „releváns” kifejezés is, ami 2022-ben a dobogó legtetején végzett, ezzel letaszítva a 2021-es győztest, ami a másságot definiáló LMBTQ rövidítés volt” – elemezte a helyzetet Kolma Kornél, a jelentese.hu szótároldal alapítója.

Pandémia után afázia

Több kifejezéssel is képviselteti magát a toplistán az egészségügy. Míg 2021-ben ezt a témakört egyértelműen a pandémia, illetve az ahhoz kapcsolódó kifejezések, rövidítések uralták, addig 2022-ről elmondható, hogy az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jelentése érdekelte leginkább az embereket. Ezen kívül nagyon sokan voltak kíváncsiak arra is, hogy mi fán terem az afázia, ami vélhetően Bruce Willis családja által írt megható poszt következménye. A világ ebből tudta meg, hogy az ismert színész és akciósztár beszédkészségét és beszédértését érintő betegsége miatt végleg felhagy a filmezéssel.

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyire van képben a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak, kifejezések, valamint rövidítések jelentése kapcsán, most egy egyszerű kvízzel kiderítheti, mely a https://jelentese.hu oldalról érhető el.

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2022-ben (zárójelben a 2021-es helyezések):

1. releváns (2.)

2. kognitív (6.)

3. recesszió (új)

4. ADHD (új)

5. embargó (új)

6. afázia (új)

7. eszkaláció (új)

8. NFT (új)

9. szakadár (új)

10. oligarcha (új)

Top 10 legkeresettebb idegen szó 2021-ben:

1. lmbtq

2. releváns

3. pandémia

4. IgG

5. sine morbo

6. kognitív

7. NER

8. podcast

9. gender

10. szputnyik

Forrás: jelentese.hu