Megzenésített versekkel és kiállítással ünneplik a Petőfi-évet a könyvtárban

facebook megosztás

Vándorkiállítással emlékeznek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára a Halis István Városi Könyvtárban. A bibliotékában egy hétig tekinthetik meg a gyűjteményt az érdeklődők.  

Idén többféle módon is megemlékeznek a költőről az intézményben, a ma délelőtt megnyitott vándorkiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből származik. A táblák egyik felén a poéta legismertebb versei láthatók, míg hátoldalukon számos érdekes információ található Petőfi életéről. A tárlatot főként gyermekcsoportoknak szervezték, hogy népszerűsítsék a magyar kulturális élet egyik legnagyobb alakjának eszmeiségét.

– Megpróbáljuk köré csoportosítani a Petőfiről szóló mondandónkat, megmutatjuk a könyveit, meghívjuk az iskolákat, hirdetünk egy Petőfi-hetet. Már vagy 15 osztály jelentkezett, reméljük, hogy még nagyon sokan fognak jelentkezni, hiszen a jövő hétig itt lesz ez a kiállítás. A kiállításmegnyitót pedig azzal szeretnénk színesíteni és mindenkinek a programot, aki bejelentkezve jön, őket Farkas Tibor élőzenével és Petőfi hangulattal is fogadja –mondta el stábunknak Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

Farkas Tibor nemcsak a kiállításmegnyitó alkalmából, hanem jövő héten is megzenésített Petőfi-versekkel várja a látogatócsoportokat. A zenészre nagy hatással voltak a költő szerzeményei, ám a feldolgozásaiba igyekszik a saját érzelmeit is belevinni.

 – Azt gondolom, hogy a verséneklés azért jó, mert közelebb viszi a diákokhoz a verseket és az irodalmat, legalábbis ez a tapasztalatom. Énekelve talán könnyebb befogadni egy-egy verset. Beszélhetünk a ritmizálásról, például a Szeptember végén feldolgozás az én lelki világomat vagy hozzáállásomat a vershez mutatja, de ismerjük többféle változatát ennek a versnek és valaki pont a ritmusát emeli ki – fogalmazott Farkas Tibor, zenész.  

A vándorkiállítás február 17-éig tekinthető meg a könyvtárépület földszintjén. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.