Nagykanizsa és Letenye is csatlakozik a lakossági LED-csereprogramhoz

A CYEB Kft. kezdeményezésével a két város lakosságának nagy százaléka fog támogatásban részesülni. A szükséges regisztráció májusban kezdődik, a sikeresen pályázók pedig szeptemberben vehetik át az izzókat.

A januári soros közgyűlésen a képviselők megszavazták, hogy Nagykanizsa is csatlakozzon az ingyenes lakossági LED-csereprogramhoz, amit a CYEB Kft. hirdetett meg. A kezdeményezés számos településen, például Zalaegerszegen, Kaposváron és Veszprémben már korábban elkezdődött. A pályázat lebonyolításához szükséges 2 millió forintot a város 2023-as költségvetésének terhére szavazták meg.

– A program az több lépcsőben zajlik, az első és legkritikusabb az a regisztrációs időszak, amire egy hónap áll majd rendelkezésre, és májusban fog megtörténni, itt azok, akik nem rendelkeznek internettel, e-mail címmel, azok segítséget kapnak majd az önkormányzattól – mondta el Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője. 

A kanizsai városvezetés jelentős szerepet fog vállalni a program lebonyolításában. Itt az izzók főként a HSMK-ban lesznek átvehetők, de a csatolt városrészeken is kialakítanak majd központokat. Farkas Szilárd, Letenye polgármestere elmondta, jó lehetőség a település lakossága számára az energiatakarékos izzókhoz való ingyenes hozzájutás.

– Letenyén körülbelül 1400 háztartás van, és ha csak a fele nyújtja be a regisztrációját a LED-csereprogramban, akkor az jelentős feladatot ró az önkormányzatra. Én a magam szempontjából azt tudom tanácsolni a letenyeieknek, hogy vegyenek részt bátran ebben a programban, hiszen ezzel is tudják csökkenteni a napi szintű energiafogyasztásukat – nyilatkozta Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

A jelenlegi energiaválság miatt egyre szélesebb az a kör, akiknek anyagilag nagy segítséget tud nyújtani egy ilyen jellegű felajánlás. Azok a háztartások, amelyek pályázata sikeresen zárul, szeptemberben vehetik majd át az izzókat.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)