Nem fogadta el a képviselő-testület Nagykanizsa 2023-as költségvetését

facebook megosztás

Ma tárgyaltak először a frakciók az idei büdzséről, de az ÉVE képviselői szerint a polgármester tervezete nem biztosítja több városi cég működését. Az ülés komolyabb vita nélkül zajlott, ugyanakkor az utolsó napirendnél újabb jogkört vontak el a polgármestertől, amit az online térben a hajdani szovjet kommunista tábornokok plecsnigyűjtéséhez hasonlított Balogh László.

A vártnál lényegesen gyorsabban jutottak el a szavazásig a képviselők a költségvetés napirendjénél. A Fidesz-frakcióból csak a polgármester szólalt fel, Bizzer András alpolgármester betegség miatt nem vett részt az ülésen. Horváth Jácint szerint a városi cégek érdekében több módosítást is végre kell hajtaniuk, hiszen az eredeti tervezet a megszűnés szélére sodorta volna a Rehabot és a Médiaházat.

– Balogh László folytatta azt a fajta költségvetési előterjesztési szokását, hogy a cégek felé jóval szűkösebben mérte a forrásokat, mint az intézmények felé. Kivéve egy céget, az Arénát, ugye tudjuk, hogy ott ő nevezte ki az ügyvezetőt, az egyszemélyi hatalma alatt. Ott kicsit más módon áll a dolgokhoz, de néhány cégnek amennyit betervezett, az olyan, mintha nullát tervezett volna, s megszünteti azt a céget –nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A költségvetés mellett szó volt ma a hulladéklerakó bővítéséről, az itteni hitelfelvételi lehetőség hozott némi vitát, a napirend az ÉVE-frakció képviselőinek szavazataival ment át. Az utolsó szemelvény egy szóbeli előterjesztés volt. Ebben arról döntöttek, hogy a NESZI Zrínyi utcai telephelye a Bajza utcába költözzön, és az ingatlant ingyenesen használhassák. Ami azonban a további vitákra adott okot az az, hogy a döntés azonnali hatállyal visszahívja az önkormányzat képviselő tagját, tehát Balogh László polgármestert a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsából, helyette pedig Schauta Marcell önkormányzati képviselőt delegálja.

– A Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulásban a környező kistelepülések vesznek részt. A vagyoni hányad lakosság-számarányosan oszlik meg, a szavazati arány viszont nem. Tehát Nagykanizsának is egy szavazata van. Hogy azt az egy szavazatot az ügy mellé tudjuk állítani, a közgyűlés a mai napon visszahívta Balogh László polgármestert a társulási tanácsból –emelte ki Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Az ülésen Balogh László erre annyit reflektált: méltatlan, hogy ez szóbeli előterjesztésként jött, és természetesen nem ért azzal egyet, hogy tovább nyirbáljak a jogköreit. A közösségi oldalán ennél élesebben fogalmazott a polgármester. Itt egyebek mellett ezt írja: „Egy újabb pozíció a zsebben, egy újabb cím és rang az ÉVE birtokában, mint hajdani szovjet kommunista tábornok uniformisán a plecsni: gyűlnek, gyűlnek, de a munka részét nem látjuk mégsem. Az ülésről bővebben olvashatnak a kanizsaujsag.hu Percről percre rovatában.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.