Nem spórolnak a zalai gazdák állataik egészségén

Bár a válság ezen ágazat szolgáltatásain is drágított, a megkérdezett állatorvos szerint nem csökkent a kiskedvencek fontossága.

A gazdasági válság az állatorvosi szférát sem kímélte. A rendelők megemelkedett fenntartási költségei mellett az egyes gyógyszerek is drágultak. Az itthoni kezelések azonban arányában így is sokkal megfizethetőbbek, mint a nyugati országokban, ahol csak jóval magasabb áron érhetőek el az egyes beavatkozások.

–Igen, nőnek a költségek, ezáltal nőnek az állatorvosi költségek is. De azt azért el kell, hogy mondjam, hogy még mindig jóval nagyobb a különbség, ha összehasonlítok egy nyugati fizetést és egy nyugati állatorvosi költséget, mint itthon – mondta el Virág Zsolt, állatorvos.

Hiába olcsóbbak az itthoni szolgáltatások, a szakembereknek a nyugati orvoslásban használt méregdrága eszközöket ugyanúgy be kell szerezniük a munkához. Virág Zsolt stábunknak elmondta, az utóbbi években egyre igényesebbé válik hazánkban az állatorvosi ellátás. Erre van is igény, hiszen a demográfiai változások azt mutatják, egyre többen tekintik családtagnak a házi kedvenceket.

–  Egyre később van a gyermekvállalás, egyre később jön az unoka, így a társállatok kezdik betölteni a gyerekek, illetve az unokák helyét a családokban. Ebből kifolyólag el lehet képzelni azt, hogy mivel a kisállatom gyakorlatilag családtag, nem fogják tőle megvonni annak az ellátásnak a költségének a kifizetését – tette hozzá Virág Zsolt.

A szakember szerint az olyan magasabb költségű beavatkozások, mint például egy csontműtét esetén sem riadnak vissza a gazdák. Az árak emelkedése ellenére is elvárják a magas színvonalú ellátást, és a felmerülő problémák leghatékonyabb megoldását. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)