Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt kell felelnie egy iraki férfinak

facebook megosztás

Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt emeltek vádat Keszthelyen egy iraki férfi ellen, aki tavaly nyáron húsz migránst próbált átszállítani Magyarországon egy szűk teherfurgonban - közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.    

Pirger Csaba tájékoztatása szerint a 49 éves iraki férfi tavaly augusztusban érkezett Magyarországra, és egy budapesti hotelben szállt meg.     

Alig egy héttel később egy ismeretlenül szerzett svéd forgalmi rendszámú furgonnal jelent meg Domaszék térségében, a szerb-magyar határátkelőhely közelében található erdős területen. Húsz illegális bevándorló várt rá, aki más embercsempészek segítségével jutott át Magyarországra a zöld határon keresztül.    

A vádlott anyagi ellenszolgáltatás fejében a migránsokat felvette a járműve rakterébe, hogy a magyar-osztrák határhoz szállítsa őket. A járműre felfigyelő rendőrök Sármellék térségében próbálták megállítani az autót, de a vádlott menekülni kezdett, és végül Zalaapáti egyik utcájában tudták feltartóztatni.    

A vádlott által vezetett járműből hozzávetőleg húszan ugrottak ki és szaladtak el, közülük a vádlotton kívül még öt embert tudtak elfogni. Egy menekülni próbáló migráns a még a kocsiban a fejét ért sérülés miatt rosszul lett, és önként ment vissza a rendőrökhöz.    

A jogszerű magyarországi tartózkodásra jogosító okmányokkal nem rendelkező migránsokat az iraki férfi egy olyan áruszállításra kialakított, ülőhelyek és biztonsági övek nélküli, zárt, sötét, rosszul szellőző járművel szállította, amelyben mindössze 0,27 köbméternyi hely jutott egyetlen embernek. A hosszú órákon át higiéniai lehetőségek és ivóvíz biztosítása nélkül tartó utazás a bezsúfolt emberek számára jelentős testi-lelki gyötrelmekkel járt, ezért a Keszthelyi Járási Ügyészség sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat az iraki sofőr ellen.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.