Sokoldalú közösség eklektikus tárlata nyílt meg a Hevesi Sándor Művelődési Központban

facebook megosztás

Csendesné Dolinay Margit elmúlt évtizedekben végzett tevékenységeire és a Csinga-hegyi Művész Műhely alkotóinak munkásságába enged betekintést a március 10-ig látogatható kiállítás.

Jász motívumos hímzések, szalmafonás, festmények, quilling képek is láthatóak az Ősze András Galériában. A pár éve Nagykanizsára költözött Csendesné Dolinay Margit életpályáját bemutató kiállítás egy rendkívül színes életutat mutat meg a szemlélőnek. Az Újhelyi Imre-díjas pékmester mintegy 7 éve vesz részt a Csinga-hegyi Művészeti Műhely életében.

– Nagyon sokat sütünk, Margit először ezzel kezdett, és most végképp Nagykanizsára települt. Hosszú, változatos pályafutása volt az ország több területén, és most itt Nagykanizsán tanít, immár harmadik éve velünk van. Egy olyan életpálya bemutatását segítettük elő, amelyen nemcsak az ő munkái, hanem az alkotóműhelynek a többi tagja is bemutatkozik, akár megszokott, akár új munkákkal – nyilatkozta Tislér Zoltán, a Csinga-hegyi Művész Műhely vezetője.

Csendesné Dolinay Margit életében mindig nagy szerepet játszottak a kézműves termékek, legyen az szalmafonás, csuhé, korongozás, festés, pékáruk vagy a kürtöskalács készítése. Munkáival ragaszkodik a hagyományokhoz, ez visszatükröződik a kiállított anyagon. A sokoldalú alkotó különböző korszakait mutatja be a Nagykanizsán látható életmű-kiállítás.

– Hatalmas dolog, amiért nagyon a szívembe markol, az az, hogy Kanizsán csak két éve élek igazából. Mondjuk, ahol 20 évig éltem és alkottam, ott ez nem jött szembe velem és ez hihetetlen, hogy Kanizsától megkaptam – tette hozzá Csendesné Dolinay Margit, pékmester.

A tárlaton a Csinga-helyi Művészeti Műhely tagjai, Bedi László és Boa Endre fafaragó népi iparművészek, Csávás Csaba és Tislér Zoltán fafaragók, Gyalog Lajos kovács, Kohn Margit hímző és Pintér Ferenc bőrműves is megmutatja munkáit. A közösség a hagyományos nyári alkotótábort idén is megszervezi, ahol Kanizsai Dorottya szobrát is elkészítik a résztvevők.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.