Új, körforgásos gazdaságra fókuszáló szak indul a PEN-en

A körforgásos gazdaság kapcsán felmerülő kérdésekre kaptak választ az érdeklődők csütörtök délután a kanizsai egyetemi központban. Idén több olyan képzést hirdetett az intézmény alap- és mesterszakon, amelyek e területre fókuszálva adhatnak megoldást napjaink piaci kihívásaira.

Körforgásos tájékoztató napot tartottak az intézményben. A kanizsai kampusz szakemberei mintegy két éve dolgoznak azon, hogy olyan új képzéseket hozzanak létre, amelyek relevánsak a körforgásos gazdaság témájában. Ez a munkánk most beérett – hangsúlyozta Kaszás Nikoletta, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatója.

– A Magyar Akkreditációs Bizottság három olyan szakot hagyott jóvá, amelyek nem hogy Magyarországon, de egész Európában egyedülállók. Ezeknek a szakoknak az alapítását és elindítását is a Pannon Egyetem kapta meg, jelenleg egyedülállóként. Ezeknek a szakoknak az elindításáról szeretnénk tájékoztatást adni, egy alap- és két mesterszakról van szó – nyilatkozta Kaszás Nikoletta, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjának főigazgatója. 

Az alapszak – ami 2023 őszén indul – a turizmus-vendéglátás köré épül angol nyelven, nappali és levelezős formában is elérhető. A diplomával rendelkezőket két mesterképzéssel várják, ezek a körforgásos gazdaság menedzsment képzés, valamint a körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök szak.

– A körforgásos és fenntartható turizmus – ahogy a nevében is benne van elsősorban a turisztikai területre fókuszál. A turisztikai ágazatnak is megújulásra van szüksége e tekintetben, ebben próbálunk a szakemberek segítségére lenni a képzésekkel. A másik a menedzsment részterülethez kapcsolódik, amit megpróbáltunk a körforgásos gazdaság köntösébe ágyazni, és a tervező-fejlesztő mérnök, amit szintén ebbe a körforgásos gondolatkörbe ágyazunk be – árulta el Németh Kornél, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központjának intézetigazgatója. 

Az említett három képzéssel kapcsolatban folyamatosan várják az érdeklődők jelentkezését a kanizsai kampuszon. 

K.Vi. és V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)