Újabb civil véradást tartottak a városban

Mint arról beszámoltunk, eddig évente kétszer szervezték meg a jótékonysági programot, 2023-ban azonban háromszor fogják. Az első felvonás ma volt, amin 22 fő jelent meg a Vöröskereszt véradó állomásán, közülük hárman először adtak vért.

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület és a Vöröskereszt korábbi rendezvényei is minden alkalommal sokakat vonzottak a könyvtárba. 2023-ban egy téli véradással bővült a program. Ma már az első órában több mint tíz véradó jelentkezett.

– A mai nap folyamán kezdetét vette a véradás, pontban délben. Elmondható, hogy az emberek nagy kedvvel jönnek, folyamatosan mozgolódnak, folyamatosan van mozgás, ami nekünk nagyon-nagyon jó hír, ugyanis annyira kimerültek a vérkészleteink, folyamatosan mi is kapjuk az értesítéseket, hogy nagyon nagy szükség van a donorokra, és nagyon rá kell feküdni a behívásra. Úgy gondolom, hogy ez a ma nap egy kicsit betömi a hiányzó lyukat – mondta el Goór Violetta véradás szervező.

Legtöbbször az idősebb generáció kötelezi el magát a véradásokon. A szervezők próbálják a fiatalok figyelmét is felhívni a kezdeményezés fontosságára, ami a mai nap meg is látszott. Póczak Ákos is csak ajánlani tudja a kortársainak, hogy nyújtsanak segítő kezet egy-egy akció során.

– Nekem ez a nyolcadik alkalmam. Azért tartom fontosnak, mert szerintem ez egy nagyon jó dolog, hogy ilyen módon segíthetünk embertársainkon – mondta el Póczak Ákos. 

A szervezők hálásak az önkéntes segítőknek, főként az új véradónak. Az esemény végére a megjelentekből 20-an adhattak vért, az egészségügyi dolgozókhoz, folyamatosan érkeztek az önkéntesek, így összesen 60 emberi élet megmentésére elegendő vért sikerült összegyűjteni.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)