111 katona tett esküt az Erzsébet téren

A honvédek mind a nyolchetes, Egységes Alapkiképzési és Lövész Alapozó Felkészítési Programon vettek részt. A ceremónián Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy hangsúlyozta, az új katonák bebizonyították, baj esetén sem szaladnak el a hazájukból.

Wass Albertet idézte Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a kanizsai eskütétel során. A Honvédség februárban indította el egész éves toborzókampányát. A cél a fitt és nyelveket beszélő magyar fiatalok bevonása. Az eskütevők a tavaly szeptemberben elinduló, nyolchetes képzést végezték el. Itt megtanulták a lövészet és a fegyveres harc alapjait, valamint egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgákat is teljesíteniük kellett. Az eskü szövegét vezénylő Nagy Péter vallásossága miatt döntött úgy, katonának áll.

– Az motivált, hogy keresztény ember vagyok, s azt gondolom, becsülendő, és Istennek tetsző dolog az, ha hazaszeretetből katonának jövök – mondta el stábunknak Nagy Péter, közkatona.

Akik a követelménynek megfeleltek, maradhatnak önkéntes tartalékosok vagy szerződéses beosztást vállalhatnak a Magyar Honvédségnél. A kanizsai eskütevők közül többen maradnak a hivatásos pályán. Így tesz Bognár Dominika is, aki nemrégiben végzett a szegedi jogi egyetemen.

Már az egyetemi évek alatt is érdeklődtem a katonaság iránt, hiszen volt ilyen fakultációnk, ahol a katonai bűncselekményeket tanulmányozhattuk, megismerhettük. Már akkor is volt potenciál rá, hogy a jogi egyetem elvégzése után a katonaságot választom. S most végeztem pár hónapja a jogi egyetemen, így jöttem is, amint csak lehetett, és végeztem is a katonaság alapkiképzésével – árulta el Bognár Dominika, közkatona.

A program 5+1+2 hetes bontással épül fel, összesen 180 óra kiképzéssel. Az utolsó 2 hétben célzottan a lövészeti technikákat fejlesztik a jelentkezőknél.

Minden lőkiképzési foglalkozást megelőz egy komplex foglalkozás, ahol a korábban megszerzett elméleti ismereteket, így a fegyverzettechnikát, lőelméletet, egy komplex foglalkozás keretében újragyakorolják. Valamint az éles végrehajtást is, szárazon, lőszer nélkül végrehajtják. S ezt követően megyünk lövészetre. A tapasztalatom alapján ez elegendő félkészítést nyújt ahhoz, hogy megfelelő, minimum megfelelő eredménnyel a lövészetet végre tudják hajtani – tájékoztatta stábunkat Kis-Bús Károly, a 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

Nagykanizsa történelme során öt laktanya is működött a városban, így korábban az eskütételek sem számítottak kuriózumnak. A sorkatonaságot 135 éves hagyomány után, hosszas politikai viták eredményeként, 2004. november 3-án törölték el, 2002-től a szolgálati idő 6 hónap volt.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)