A költségvetés árnyékában

Március 10-én fogadták el a frakciók a város 2023-as büdzséjét. Az ÉVE képviselői összesen 339 millió forint értékben változtattak a polgármester tervezetén. Azóta eltelt 14 nap, de a helyi politikai élet fő témáját még mindig ez adja, hiszen a Fidesz folyamatosan támadja a Médiaház forrásmódosítását. Eredetileg 50 millió forintot szánt Balogh László szerkesztőségünknek, ez 70 millióval kevesebb, mint a 2022-es büdzsé. Az idei végül 139 millió lett, azaz 89 millióval több, mint amit a polgármester kigondolt.

A városi cégek zömének a március 31-i soros ülésen tárgyalják az üzleti tervét. Az Arénáé azonban már bekerült a 20-ai soron kívülire, miután a létesítmény működéséhez azonnal szükség van a 90 millió forintos önkormányzati támogatásra. Fodor Csaba kérdezett rá a megemelkedett bérköltségekre és tiszteletdíjakra. Fitos István, az Aréna ügyvezetője elmondta, több hibás sor is bent maradt az üzleti tervben, amit a Via Kanizsánál készítettek. Fodor visszakérdezett, akkor miért írta alá és pecsételte le az ügyvezető? Balogh László szünetet rendelt el, s végül átvágták a gordiuszi csomót: a pénz kiutalását elfogadták, viszont a javított üzleti tervnek vissza kell jönnie a soros ülésre.

S ha már Aréna, a csarnok büdzséje sem maradhatott ki az összehasonlítási alapból. „…a minőségét tekintve a balliberálisok által durván lezüllesztett sajtótermék nem rendelkezhet akkora olvasottsággal, ami indokolja, hogy a Médiaház másfélszer annyi forrást kapjon a várostól, mint a Kanizsa Aréna. Az a Kanizsa Aréna, ahol már eddig is számos sikeres könnyűzenei, sport és egyéb program került megvalósításra…” – írták a Fidesz Dél-Zala oldalán. De nem csak a csarnok lett a Médiaházzal szembeállítva, bekerült még ebbe a lajstromba a mozi, a bölcsődék, óvodák, iskolák és az intézmények karbantartása, valamint az utak, járdák felújítása. Ezek után aligha, a „Minden nagykanizsai polgármestere kívánok lenni” jelmondat ismeretében azonban kicsit mégis meglepő, hogy a magyar sajtó napja alkalmából tartott közös reggelire a polgármester nem hívta meg a Médiaház munkatársait. A miértekre a közösségi oldalán tett utalást: „a valóban szabad és független kanizsai sajtós barátainkkal beszélgettünk.” Ezzel némileg új értelmezést kapott Kanizsán a baráti sajtó kifejezés. Az ÉVE tételesen válaszolt a Facebookon a Fidesz kritikáira: „Dénes Sándor idejében a Fidesz még bőkezűen finanszírozta a Kanizsa Médiaházat, a költségvetés tervezésénél nem szégyenlősködtek. 2017. 142.022.000 Ft 2018. 142.007.000 Ft 2019. 122.000.000 Ft. 2023-ban az ÉVE frakciója 139.000.000 Ft-ot szavazott meg, ami még mindig kevesebb, mint amekkora költségből a Kanizsa Médiaház választások előtt gazdálkodhatott.” A jövőt tekintve a Fidesz-frakció már megpedzegette azokat a híreszteléseket(?), miszerint az ÉVE nem talál független polgármesterjelöltet, míg a többségi frakció gazdasági területen folytathatja a maratoni kampányt, ugyanis tavaly március 25-én jelentette be Cseresnyés Péter, Palkovics László és Robert Spisák, hogy Európa legmodernebb vasútijármű-gyártó üzeme épül Kanizsán, és egy éven belül legördül az első vagon a szerelőszalagról. Mint tudjuk, azóta is gördül.

MIKÓ-BARÁTH György

fotó: Novák Viktor