A mentális felkészültség legalább olyan fontos, mint a technikák az önvédelemben

facebook megosztás

A jelenleginél jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani az iskolákban a diákok mentális egészségének fejlesztésére – hangsúlyozta a megkérdezett önvédelmi oktató. Nemrégiben fiatal lányokat inzultált egy férfi a 4-6-os villamoson, miután egy tizenéves utas megpróbálta megvédeni őket, a verekedés miatt le kellett állítani a járatot. De a környékünkön is egyre több az erőszakos tett, nemrégiben tapétavágóval támadt társára egy 14 éves lány a szepetneki iskolában.

A legtöbb támadás az utcán érhet minket, főleg éjszaka, egyedül sétálva. Ennek a nők fokozottan ki vannak téve, hiszen termetük miatt könnyű prédának tűnhetnek. Varga György, önvédelem-oktató szerint egyre többen tanulnak valamilyen küzdősportot, de nem elég az egyes technikákat elsajátítani, mentálisan is fel kell készülni egy lehetséges támadásra.

– Először is, ha engem valaki ezzel megkeres, hogy lány és szeretne önvédelmet tanulni, akkor az első a mentális felkészülés. Az első kérdésem az, hogy vajon tud-e kárt tenni egy fiúban. Azért egy 45-51 kilós kislány egy 80 kilós fiúval szemben valljuk be őszintén, nagyon-nagyon hosszú és kemény sportmúlttal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ő tudjon kárt tenni valakiben. Az első ott kezdődik, hogy esetleg meg kéne neki ismernie a saját habitusát, hogy tényleg, ha stresszhelyzetbe kerül, akkor lehet, hogy el se tud szaladni, lehet, hogy sikítani nem tud –mondta el Varga György, önvédelm- oktató.

Ilyen esetekben segíthetnek az önvédelmi eszközök, mint például a paprikaspray, de akár egy egyszerű hajlakkal is el lehet érni a megfelelő hatást. Napjainkban már nem csak az utcán, de az iskolákban is egyre több gyerek lép fel agresszívan társaival szemben. Varga György szerint ma, a túlféltésben nevelt gyerekek fel sem fogják valójában mit tesznek azokban a szituációkban, amikor csak „viccből” egymásra támadnak.

–Behozzák a késeket, behozzák a különböző olyan eszközöket, amiket csak brahiból gondolnak, aztán megtörténik nagyon sokszor csak véletlenül a baleset. Nem érzik még mindig annak a súlyát, hogy esetleg megkéselni valakit milyen, nem érzik a súlyát annak, hogy milyen lehet valakiben kárt tenni, mert ezt nem tapasztalják meg hála Isten. Egy olyan világban élünk, ahol nincs háború, jelen esetben nálunk, ahol a nagypapák nem tudnak már erről mesélni –tette hozzá Varga György.

A szakember éppen ezért úgy véli, az oktatási intézményekben kiemelt figyelmet kellene fordítani a diákok mentális egészségének fejlesztésére.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.