A társulási notebookokon bejön a Magyar Nemzet?

Biztosan, bár Schauta Marcell arról számolt be az első kistérségi ülése után, hogy egyik polgármester sem vitte magával az informatikai eszközét, holott összesen 13.830.000 forintot költöttek rá 3 év alatt. Balogh László visszahívása és az ÉVE politikusának kinevezése mellett, a közvilágítás rekonstrukciója és a helyi Fidesz szerint veszélyben lévő fejlesztések adták a fő konfliktust a helyi politikában az elmúlt két hétben.

A február 24-i közgyűlésen, Fodor Csaba szóbeli előterjesztése után visszahívták Balogh Lászlót a Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsából, helyette Schauta Marcell önkormányzati képviselőt delegálja a város. Az első tanácskozás történéseit mindkét oldal másként ragadja meg. A Fidesz Dél-Zala kommunikációja a polgármesterek kisebb forradalmához hasonlítja, hogy nem Schautát választották új elnöknek. Ahogy az egyik posztjuk fogalmaz: „A társulási tanács is kifejezte: nem kér a helyi balliberálisok ámokfutásából…Nem kértek Schauta Marcellből.”

Az ÉVE a reflektálásában először kijavította a kormányoldal tévedését, hiszen a Társulást 27 település alkotja, nem 25. Majd nem is olyan diszkréten jelezték, rendet kell tenni a csoport működésében. „Hány notebook van a polgármesterek előtt⁉️ Egyetlen egy sem! Pedig 10 év alatt 3 alkalommal döntöttek úgy a polgármesterek, hogy notebookokat vásárolnak személyes használatra, összesen 13.830.000 Ft értékben…A 200 Ft/fő tagdíjat, ami idén 8.971.400 Ft-tal terhelné Nagykanizsa város költségvetését, csak úgy tudjuk elfogadni, ha a Nagykanizsa, Bajza u. 2. szám alatti ingatlanban, a nagykanizsai idős emberek szociális étkeztetését, nappali ellátását tudjuk biztosítani”. Azt is kijelentették, nem is szerepelt a terveik között, hogy Schauta Marcell elnök legyen, hiszen ő is támogatta Szepetnek polgármesterének, Vlasicsné Fischl Tímeának a kinevezését. Ezt már csak az is indokolja, hogy a népességarányos szavazati jog okán, ha Nagykanizsa képviselője nem támogat egy előterjesztést, akkor azt nem fogadhatják el.

Nem enged a negyvennyolcból vagy inkább a közvilágítás ügyéből Balogh László és a helyi Fidesz. A polgármester egy Facebook-bejegyzést közölt erről: „Nem hagyhatjuk, hogy alternatív lehetőségek megvizsgálása nélkül az egy fős balliberális többség döntsön a város kárára…” Ezt, a nyertes pályázatok kérdését és a társulási visszahívást is nagy hirtelen kiszúrta a Magyar Nemzet. Borsodi Attila szerzi az írásokat, korábban a DRVE népkonyhájának megszűnését is ő jegyezte le, szóval nagy Kanizsa-barát lett az elmúlt időben. A polgármester és a Fidesz Dél-Zala e cikkekkel ad nyomatékot annak, hogy valami összeesküvés van a háttérben. Az alpolgármester és Szabó Szilárd frakcióvezető egy irányított sajtótájékoztatót is tartott, itt leszögezték: kértek közbeszerzési szakvéleményt, és ez is azt hozta ki, hogy előnytelen az ESCO-s finanszírozás. Nem fogunk unatkozni a 10-ei közgyűlésen, hiszen a polgármester azt ígérte, visszahozza ezt a szemelvényt a frakciók elé.

MIKÓ-BARÁTH György