Diákkonferenciát tartottak a Batthyány Lajos Gimnáziumban

facebook megosztás

A zalaegerszegi Ady-iskola Izsák Imre Alapítványa által szervezett eseményen nagykanizsai, zalaegerszegi és keszthelyi diákok természettudományos témákat dolgoztak fel. 

A pénteki már az alapítvány 11. diákkonferenciája volt, az esemény a két fő téma, a történelem és a természettudomány közül, idén az utóbbihoz kapcsolódó jelenségeket dolgozott fel. A Batthyány-gimnázium igazgatója, Györek László nyitotta meg a disputát. A vendéglátó iskolát Révész Vanessza, 10-es tanuló képviselte, aki november óta készült az előadására felkészítőtanára, Alexa Péter segítségével.

– Előadásom témája a hagyományos és nem hagyományos eljárásokkal kitermelt hazai szénhidrogének bemutatása, különösen az úgynevezett rétegrepesztés technológiája is bevezetésre kerül, illetve szeretnék megosztani néhány érdekes információt a makói és békési mezőkkel kapcsolatban, illetve a Nyékpuszta és Várad környékén kitermelt palagázkészleteket is szeretném bemutatni –árulta el Révész Vanessza, a BLG tanulója.

A diákok különböző témaköröket hoztak, amelyekkel nem csak társaiknak, de tanáraiknak is szolgálhattak új és érdekes információkkal. Dúcz Mihály, az Ady-iskola pedagógusa elmondta, a kutatómunka középiskolákban még nem olyan népszerű, de a felkészülés során a tanulók kiteljesedhetnek egy olyan kérdésben, ami igazán érdekli őket.

– A kutatómunka középiskolában mondjuk ki, kevésbé ismert, a tudományos módszerekkel történő kutatómunka, ők ebbe belecsöppennek. Természetesen a legtöbb munka valamilyen más célból született, például a Tudományos Akadémia táborában volt valaki vagy valaki egy versenyre csinált anyagot. Ezt bővíti, egészíti itt ki. Fontos a forrásanyag hivatkozás, hogyan kell kutatni, milyen szempontok szerint kell felvezetni a témát, és elő kell adni, meg kell tanulni előadni az érdeklődő közönségnek –hangsúlyozta Dúcz Mihály, az Ady-iskola pedagógusa.

A konferencia egyik nagy előnye, hogy az itt megszerzett tudást és tapasztalatot a fiatalok később egyetemi éveik alatt is kamatoztathatják.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.