Dráguló felújítások és népességgyarapodás – ezek jellemzik Kisrécse elmúlt fél évét

2023. márc. 24.

 A településen nincs bevezetve a gáz, így a lakóknak a magas energia- és tüzelőárakat kellett kigazdálkodniuk. A falu vezetésének helyzetét nehezíti, hogy jelenleg két szükséges felújítás is zajlik, ami az infláció miatt az eredetinél nagyobb terhet ró az önkormányzatra. 

A gáz hiánya miatt a lakosok szinte minden eszközükhöz áramot használnak. Az önkormányzat rendelkezik egy beadvánnyal a miniszterelnökséghez, amely szerint a gázzal nem rendelkező településeken az áramkvótát a duplájára emeljék. A magas energiaárak miatt a hivatal és a művelődési ház épületének felújítása sorozatos nehézségek elé állítja a településvezetést.

– Szerződésünk volt az áramszolgáltatóval, nagyon jó áron, 29 Forint 46 fillérre, és nagyon örültem, mert úgy nézett ki, hogy ezt az évet még ezzel a jó árral ki tudjuk húzni. Sajnos az felújítás miatt új mérőórát kell beállítani a hivatalhoz, és ezért a szerződésünk is változni fog. Pont tegnap kaptam a szolgáltatónktól egy ajánlatot 105 Forintról –nyilatkozta Tóth Lucia Krisztina Kisrécse polgármestere.

Ez a nagymértékű drágulás jelentősen megemelné az önkormányzat kiadásait. Tóth Lucia Krisztina polgármester elmondta, a nehézségek ellenére bizakodóak, hiszen Kisrécse lakossága mind a munkavállalók száma, mint gyarapodás terén nagyon jól áll. A párszáz fős településen az idei évre már 5 babát is várnak, emellett sokan költöznek ide a község ideális elhelyezkedése miatt.

– Ez egy ilyen falunál, ami olyan 200 lelkes, mint a miénk, azért ez egy nagyon nagy szám, főleg úgy, hogy bőlcsödésünk is, óvodásunk is, általános iskolásunk és középiskolások is vannak. Ennek ellenére sok a régi lakó, akik az elöregedésben inkább érintettek, viszont ők elfogadják a segítséget. Amióta falugondnoki szolgálat működik nálunk, én azt gondolom, hogy ez egy hatalmas segítség a kis falvakban –tette hozzá Tóth Lucia Krisztina.

 Az önkormányzat és a falu összetartó közössége odafigyeléssel fordul az idősek felé, és a nehéz időkben is segíti a szépkorúakat abban, amiben tudja.  

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)