Egy tanár szakmai pályájára nagyobb hatással vannak a vádak, akkor is, ha hamisak

2023. márc. 22.

A tanárok sokkal nagyobb tiszteletet és megbecsülést érdemelnének – hangsúlyozta Rinfel János ügyvéd, a tegnap megjelenő, dél-zalai tanári nyomozás kapcsán. Mint arról kedden beszámoltunk: az origo.hu kiemelt hírként hozta, hogy „hétéves gyerekeket zaklatott szexuálisan egy tanár Zalában”. A rendőrségtől kapott információk szerint azonban nincs szó szexuális jellegű bűncselekményről, kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folyik az eljárás.  

Tényként állította az ország egyik legolvasottabb weboldala, hogy újabb pedofil botrány van az országban. Az origo cikke így fogalmaz: „A szerkesztőségünk által megismert történetet mind a tankerület, mind a rendőrség megerősítette.” A rendőrség azt erősítette meg, hogy kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt van folyamatban egy ügy, míg a Tankerülettől a következő választ kaptuk.

„A Nagykanizsai Tankerületi Központ egyik intézményének vezetője az előző tanévben jelzett problémát egy pedagógus nem megfelelő tanítási módszereivel kapcsolatban. Az intézmény vezetőjének tájékoztatása szerint a pedagógus nem ismerte el az ellene felhozottakat, és kérte közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését. Az ügyben feljelentés történt, információink szerint büntetőeljárás van folyamatban."  

–  Nehéz olyan kérdésben állást foglalni, ami az én diákkoromban elképzelhetetlen lett volna. Természetesen nem azt mondom, hogy ezeket az ügyeket nem kell kivizsgálni, de talán az eljárások során, beleértve az erről szóló híradásokat, talán fokozottabb figyelmet, nagyobb megértést és nagyobb tapintatot kellene tanúsítani, mindkét fél irányába – hangsúlyozta Rinfel János, ügyvéd.

Rinfel János külön kitért a média szerepére, hiszen nem ez az első eset, hogy a még zajló ügyben, a nagyobb figyelem és a több kattintás érdekében, eleve bűnösként mutatják be a vádlottat. Mindez egy pedagógusnál különösen nagy károkat okozhat.

– Olyan következményekkel kell szembenézniük, amely ártatlanságuk bizonyításuk esetén is, a korábbi életvitelüket már nem teszi lehetővé. Ha az volt a kérdés, hogy mi legyen ezekkel az ügyekkel, általános megoldási képletet nem tudok mondani, talán csak annyit, hogy nagyobb figyelem és kisebb hírverés esetén ezek az ügyek is megoldhatóak, és a jelenleg tapasztalható, általános társadalmi értékválság mellett, a tanárok nagyobb tiszteletet és megbecsülést érdemelnének –tette hozzá Rinfel János.

Az ügy miatt már tavaly kérte a 61 éves tanár a szerződése megszüntetését. Néhány hete Horváth Jácint, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese osztott meg a közösségi oldalán egy táblázatot a helyreigazítási perekről. Ezt a statisztikát magasan vezeti az origo.hu.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)