Elkezdődött a tavaszi Art Filmklub sorozat a Cinema Nagykanizsában

Az első héten a közönség a többszörös díjnyertes, „A Sziget szellemei” című filmdrámát tekinthette meg. A kanizsai moziban immáron a kilencedik vetítéssorozat vette kezdetét.

Az Art Filmklub koncepciója, hogy olyan alkotásokat mutassanak be a nagyközönségnek, amelyek nem a népszerű látványfilmes vonulatot követik, hanem mélyebb mondanivalóval rendelkeznek. Az idei termésben szerepel a legjobb film és több színészi teljesítmény Oscar-díját elnyerő, Mindig, mindenhol, mindenkor, a Fabelmann család című Spielberg-rendezés, valamint a Nyolc hegy című európai koprodukció is.

– Ez összefügg a fesztiválokkal, illetve a díjátadókkal. Ősszel inkább európai filmeket érdemes beválogatni, hiszen akkor túl vagyunk a cannes-i filmfesztiválon vagy a locarnói filmfesztiválon, ahol inkább európai filmek versenyeznek, bár az amerikai filmek is jelen vannak. Az őszi filmklubba inkább ezeket válogatjuk, itt pedig fele-fele arányban, a fele azért európai lesz, ha a magyarokat is figyelembe vesszük, a másik fele pedig amerikai film – nyilatkozta Maresch Dániel, a Cinema Nagykanizsa vezetője. 

Első alkalommal a több Oscar-jelölést és Golden Globe-díjat is szerző, A sziget szellemeit vetítették. Martin McDonagh drámaíró keserédes rendezése egy barátság széthullását mutatja be. A filmet Lehota M. János ajánlotta a közönség figyelmébe. Az esztéta szerint a történet hiába játszódik a 100 évvel ezelőtti Írországban, mégis olyan értékekről szól, amelyek a ma emberének is fontosak lehetnek.

– Ez nem idő függvénye, azon szerencsés korok, ahol olyan a világnak a berendezkedése éppen, hogy ezt a fajta közös értelmet, közös célt könnyedén megtaláljuk benne és ezáltal megtaláljuk a helyünket az életben. Azok a szerencsés korok biztosan nem szeretnék ezt a filmet. Szerintem a történelmünk döntő többségében olyan korszakokkal van tele, ahol ezen életértelmi létkérdéseink nem adottak, nem az utcán találjuk őket, hanem nekünk kell megfejtenünk –hangsúlyozta Lehota M. János, esztéta.

Az Art Filmklub jövő szerdán folytatódik, akkor a Dögkeselyű című magyar film felújított változatát tűzik vászonra a moziban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)