Generációk csatája dönt a városi sakkbajnoki címről

facebook megosztás

Lezárult a 83. Városi Felnőtt Egyéni Sakkbajnokság alapszakasza hétfőn este a Bagonyai Attila Sakk Klubban. Kilenc fordulót követően két játékos holtversenyben végzett a tabella élén, így az elsőségről páros mérkőzés dönt.

A Covid miatt az előző évben nem tudták megrendezni a városi bajnokságot, így a mérkőzéssorozat – amely január 20-án kezdődött – a 2022-es címről dönt. A játékosoknak kilenc partit kellett vívniuk svájci rendszerben, amelynek lényege, hogy az előző fordulókban azonos vagy hasonló teljesítményt elért versenyzők kerültek szembe egymással. Az idei mezőnyből két sakkozó emelkedett ki.

– A fiatal, 17 éves Demeter Dorina és a 83 éves Babits András azonos pontszámmal végezhetnek Az utolsó fordulóban Dorina megnyerte a játszmáját, ő már lejátszotta, Babits András most játszik egy tehetséges versenyzővel – mondta el Kercsmarics József, a Zala Megyei Sakkszövetség alelnöke.

A veterán Babits András a papírformának megfelelően legyőzte a középiskolás korú Varga Márkot, így kialakult a holtverseny a tabella élén. A szabályok értelmében, így következik a rájátszás, amelyben két mérkőzés dönti el a kupa sorsát. Kercsmarics József szerint a lebonyolítási szisztéma sajátossága, hogy a kilenc játéknap általában nem elég az elsőség eldöntésére. A városi bajnokság 1927 óta íródó történetében számos alkalommal rendeztek rájátszást.

– Én is háromszor nyertem úgy, hogy egyszer hárman voltunk azonos pontszámmal és körmérkőzést játszottunk, a hajdani edzőmmel, a közelmúltban elhunyt Sziva Antallal és Nádasi Tamással, aki az egyesületünk elnöke. Úgyhogy már több példa volt erre, többször volt, amikor ketten végeztünk és kétszer sikerült így is nyernem – tette hozzá Kercsmarics József.

A bajnoki címet eldöntő mérkőzéseket jövő hétfőn és csütörtökön bonyolítják le a Bagonyai Attila Sakk Klubban. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.