Keszthely – 39 gáz- és 8 dízelüzemű busz áll forgalomba Zala vármegyében

Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz korszakalkotó változást Zala vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású járművek is, amelyek március végétől jelennek meg a térségben. A 39 darab gázüzemű autóbusz csaknem a vármegye teljes területén megjelenik, éves szinten mintegy 5,7 millió utazásról gondoskodva. Emellett a távolsági vonalakon 8 darab korszerű, dízelüzemű járművel is megismerkedhetnek az utasok a közeljövőben.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig összesen 74 új autóbusz érkezett Zala vármegye 256 darabos járműállományába. A mostani flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti a 3,66 milliárd forintot. A 39 új autóbusznak köszönhetően a helyközi járműpark több mint 18 százaléka megújul, átlagéletkora 11-ről 9,3 évre csökken. A buszok a töltőállomások üzembe helyezésével párhuzamosan, március 20-tól fokozatosan kapcsolódnak be a helyközi közlekedésbe a vármegye csaknem teljes területén.

Emellett 8 darab hagyományos meghajtású, azaz dízelüzemű, de a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű érkezik a térségbe, a vármegyéből induló távolsági vonalakra. Az autóbuszok a Zalaegerszeg-Győr, Zalaegerszeg-Székesfehérvár, Zalaegerszeg-Veszprém, Nagykanizsa-Győr, Nagykanizsa-Sopron, Keszthely-Veszprém, Veszprém-Zalaegerszeg, Zalaegerszeg-Keszthely, Keszthely-Zalaegerszeg, Veszprém-Keszthely, Balatongyörök-Keszthely-Zalaegerszeg viszonylatokon állnak forgalomba, ahol éves szinten mintegy 807 ezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. A 8 autóbusz összértéke nettó 534,4 millió forint. Az új járműveknek köszönhetően a vármegye helyközi járműállományának átlagéletkora tovább csökken, mindössze 8,1 év lesz.

(Borítókép: Volánbusz Zrt.)