Különleges technikájú kerámiákból nyílt kiállítás a Hevesi-Iskolában

facebook megosztás

Papp József és Mona Vintan agyagból készült alkotásaiból nyílt kiállítás, szerda délután volt a Hevesi Sándor Általános Iskolában. A megnyitón az iskola diákjai a hagyományoknak megfelelően verssel, valamint zenés műsorral köszöntötték a művészeket  

 Nem hagyományos korongozással foglalkozik Papp József, hanem építi a kerámiát, hurkafelrakással különböző eszközök használatával készülnek a tárgyai. Már édesapja is szobrász- keramikus volt, de fiatal korában a sport játszott fontos szerepet az életében. Marosvásárhelyről 1991-ben költözött Magyarországra, és Baján kezdett el agyagozni harminc évvel ezelőtt Több mint száz kiállítása volt, öt országban. A két alkotó ismeretsége két éve tart, ez volt az első közös tárlatuk, amit az alsómocsoládi munkáikból állítottak össze.

– Román barátnőmmel Monával készítettük. Mona virágokban specializálódott, hiszen Gyulafehérváron ahol ő lakik és ahol született, ott egy porcelán gyárba dolgozott, és hát behunyt szemmel készíti a virágokat, és most a műtermünkben Alsómocsoládon, együtt dolgozunk. A táljai, a virágos tálak önmagukért beszélnek. kíváncsi vagyok majd, hogy reagálnak a nézők. Én meg néhány kis plasztikát hoztam, meg tálakat. a falon van pár tál. Természetesen ami egy autóba befér, annyit tudtam elhozni – árulta el Papp József agyag-konstruktőr.

Mona Vintan Kolozsváron tanult, a kerámiát gimnáziumi szinten sajátította el, a  virágokra specializálódott. 21 évet a gyulafehérvári porcelángyárban dolgozott. Kiállított munkáit ezzel  a tudásával ötvözve, szívvel- lélekkel készítette.

– Én ezt szeretetből, lélekből csinálom. Itt nincsenek határok, azt amit belül érzek azt meg tudom valósítani és ezt szeretettel megalkotni – mondta el Mona Vintan keramikusművész. 

Papp Józsefnek rengeteg terve van legalább húsz évig szeretne még alkotni. A két művész következő közös kiállítása Gyulafehérváron lesz, az ottani múzeumban. Nagykanizsán a Hevesi-Iskola aulájában április 28.-áig tekinthetik meg a kiállított műveket.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.